home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact

WOENSDAG 2 JUNI. Namiddag.

Van Odense naar Kopenhagen met bezoek Roskilde

Op de kaart is de reisweg te volgen van Odense op het eiland FYN (Funen) over de Storebælt (de zeestraat Grote Belt) naar het eiland Sjaelland (Seeland) waarop zowel Roskilde als Kopenhagen liggen.

De Storebæltsbroen, zoals de brug in het Deens heet, bestaat uit twee onderdelen. Het eerste gedeelte, de oost-brug is 6790 meter lang en loopt van Seeland naar het eiland Sprogo. Het tweede gedeelte, van Sprogo naar Funen is een hangbrug van 6611 meter lang. Met het stukje op het eiland Sprogo erbij is de brug over de Grote Belt in totaal 18km lang.

Ze werd geopend op 14 juni 1998 (daarvóór was er een ferry). Er is tol te betalen.

Nog een vleugje geschiedenis : In 1658 marcheerde De Zweedse koning Karel X Gustaaf met zijn gevolg over de bevroren Grote Belt.

We rijden over de "Lage Brug"
We zien de hangbrug

Onderweg vertelt onze gids Dirk Evers ons een en ander over Denemarken en zijn bevolking


Enkele weetjes over Denemarken:

-het is een land met veel sociale voorzieningen

-de mensen wonen hier veel kleiner dan bij ons, een gemiddelde woning heeft een oppervlakte van 50 à 60 m2

-wat hun geestesgesteldheid betreft lijken de Denen erg op de Nederlanders (Calvinisten).

-in de steden is er weinig hoogbouw

-het hoogste punt van Denemarken is nog geen 180 m .

- Denemarken bestaat uit niet minder dan vierhonderd eilanden

- Tegenwoordig wonen er ongeveer 5,5 miljoen Denen in het land op een oppervlakte van 43 000 km2 (dus anderhalf keer België)

En nu nog een beetje geschiedenis :

-In de periode 800-1000 waren de Vikingen een geducht volk.. De kust van West Europa was regelmatig doelwit van hun rooftochten. Op het voorsteven van de roei-zeilboot bevond zich een uit hout gesneden drakenkop.

-Na de kerstening (in grote groep bekeren tot het Christendom) rond het jaar 1000, zorgde het proces van eenwording voor het ontstaan van Denemarken, Noorwegen en Zweden als aparte koninkrijken.

-Denemarken werd in het tijdperk van de Vikingen in de 10e eeuw verenigd door koning Harald Blauwtand († 985), die de mensen tot het christendom bekeerde.

Denemarken werd in 1397 met Zweden en Noorwegen verenigd. De unie met Zweden duurde tot 1523 en de unie met Noorwegen tot 1814.

-Van 1940 tot 1945 werd Denemarken bezet door nazi-Duitsland. Tot 1944 behoorde ook IJsland tot Denemarken. Sinds 17 juni 1944 is IJsland onafhankelijk.

-Denemarken maakt sinds 1973 deel uit van de Europese Unie.


We rijden in de omgeving van het stadje Ringsted waar de eerste Deense koningen begraven werden.

We rijden door groene landerijen naar Roskilde, de middeleeuwse hoofdstad, mooi gelegen op het einde van de Roskilde Fjord.

Toen Harald Blauwtand in 980 Denemarken en Noorwegen in een koninkrijk verenigd had, koos hij Roskilde uit tot hoofdstad. Als invoerder van het christendom stichtte hij er een houten kerk. Op deze plaats liet bisschop Absalon, de stichter van Kopenhagen, de huidige kathedraal in 1170 bouwen. De opeenvolgende bisschoppen van Roskilde beheersten lange tijd de Deense politiek.

Toen het koninklijk huis in het begin van de 15de eeuw besloot te verhuizen naar Kopenhagen was het lot van Roskilde bezegeld. In 1445 werd Kopenhagen officieel de hoofdstad.

De Domkerk van Roskilde uit de 12 de eeuw, in baksteen, met 2 torens

     

Roskilde is ook nog van iets anders zeer bekend. In Roskilde wordt sinds 1971 jaarlijks aan het begin van de zomervakantie één van de grootste popfestivals van Europa gehouden, het Roskilde Festival . Dit festival is het grootste van Noord-Europa.

In het jaar 2000 vielen acht doden en vier zwaargewonden toen een menigte opdrong naar het podium en bezoekers onder de voet werden gelopen.

Omstreeks 14u eten we in restaurant “Snekken”. We krijgen een voorgerecht met gerookte zalm voorgeschoteld, gevolgd door het hoofdgerecht (Kipfilet met patatjes in de pel gekookt) en koffie achteraf.

     
 
Viking Schip Museum

Om 15.30u zijn we voldoende uitgerust en aangesterkt om aan de verkenning van het Vikingmuseum te beginnen.
Eigenlijk zou het museum “vikingscheepswrakken” moeten heten.

Het Viking Schip Museum is gelegen aan de voet van de Roskilde Fjord, naast de haven van Roskilde.

Roskilde was vanaf halfweg de 10de eeuw de hoofdstad en koninklijke residentie. Bij het vermoeden van een aanval heeft men de haven afgesloten door vijf vikingschepen vol te laden met rotsen tot ze zonken. In de 20ste eeuw is men die wrakken boven water gaan halen en beginnen reconstrueren.

In het Vikingschipmuseum kan je die gereconstrueerde boten bezichtigen. De restauratie is uitvoerig uitgelegd met foto's en een film. Daarnaast is er ook nog wat informatie over de vikings en hun scheepsbouw

Voor het museum liggen een paar nagebouwde Vikingschepen in de Fjord aangemeerd.

Demonstraties tonen hoe de Vikingen te werk gingen om hun boten te bouwen. Exact dezelfde methodes worden nu gebruikt voor het restaureren en nabouwen.

Hieronder twee van de originele schepen die eind jaren vijftig en begin jaren zestig van de vorige eeuw werden opgegraven in de nabijgelegen fjord. Er was 25 jaar nodig om de 5 schepen te reconstrueren uit de brokstukken.

De Skuldelev 2 is een eikenhouten zeewaardig oorlogsschip, een langschip, mogelijk van het skeidtype. Het is ongeveer 30 meter lang en 3,8 meter breed. Het werd rond 1042 in de omgeving van Dublin gebouwd. Het had een totale bemanning van 70 tot 80 personen, waaronder 60 roeiers. Door de vorm van het schip kon het onder zeil een topsnelheid van 15 tot 20 knopen (27 tot 36 km/u) halen.

Het is de reconstructie van dit schip, de Havhingsten fra Glendalough , dat tussen 2000 en 2004 gebouwd werd door het Vikingmuseum in Roskilde. Het zeilde in de zomer van 2007 vanuit Roskilde naar Dublin.

Hierboven : de Skuldelev 6 is een vracht- en vissersschip, mogelijk van het ferjatype. Het is circa 11,2 meter lang en 2,5 meter breed en is gemaakt van eiken-, grenen, en berkenhout. Het werd gebouwd in de Sognefjord in het westen van Noorwegen en had een bemanning van 12 tot 14 personen

Een Viking op oorlogspad!!

En hier is hij dan : De Havhingsten fra Glendalough (vertaling: Zeehengst van Glendalough) , de reconstructie van het originele Vikingschip Skuldelev 2.

Het is dertig meter lang en kan een bemanning van ongeveer 65 personen vervoeren. Er waren 150 kubieke meter eikenhout, 7.000 ijzeren nagels en 40.000 werkuren nodig om het tussen 2000 en 2004 met de gereedschappen van toen na te kunnen maken.

Het originele schip is waarschijnlijk gebouwd rond 1040 in de buurt van Glendalough in Ierland. Het is rond 1070 tot zinken gebracht in het Roskildefjord nabij het plaatsje Skuldelev samen met een aantal andere schepen. Dit om de toegang tot Roskilde, dat toen de hoofdstad van Denemarken was, tegen een aanval vanuit zee te beschermen. In 1962 zijn de schepen gelicht en overgebracht naar het Vikingschipmuseum in Roskilde. Naar de vindplaats wordt het originele schip ook Skuldelev 2 genoemd.

Met De Havhingsten fra Glendalough hebben ze in 2007 de overtocht gemaakt van Roskilde naar Dublin. Op 29 juni 2008 is dit schip weer vanuit Ierland vertrokken en is op 9 augustus teruggekomen in Roskilde.
We zagen een video van deze tocht.

Inmiddels is het Vikingschipmuseum uitgebreid met een eiland en haven. Bij de aanleg hiervan werden nog eens negen oude Vikingschepen ontdekt. In de haven ligt een unieke verzameling nagebouwde Vikingschepen

Om 17u rijden we weg uit Roskilde. Nog eens zicht op de Dom.
De kathedraal is gebouwd in de twaalfde en dertiende eeuw. Vanaf de vijftiende eeuw worden leden van het Deense koningshuis er begraven.

We rijden van Roskilde naar Kopenhagen via een omweg door het platteland.

Dit is een streek met talrijke grafheuvels. Deze grafheuvels dateren nog uit de tijd van vóór de Romeinen

In deze streek zien de kerkjes er zeer lieflijk uit

Ook de kleurrijke koolzaadvelden dragen mee tot de schoonheid van het landschap in deze omgeving

Volgens onze gids Dirk komt hij hier dikwijls fietsen en ziet hij daarbij soms mooie amazones!!

Eens in Kopenhagen vallen ons vooral de vele fietsers op. De fietspaden zijn breed

Bij aankomst in de omgeving hotel Park Inn merken we dat er een popfestival zal plaats hebben . Hele groepen jongeren trekken er naartoe. En inderdaad…voor de rest van de avond is het goed te horen!!!

Maar dit deert ons niet, we krijgen een lekkere maaltijd en sommigen maken achteraf nog een wandelingetje om het hele muziekgebeuren te aanschouwen.

 
 

SITEMAP