home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact
Terug naar Verslagen Algemeen
Terug naar Krakowreis

Wandeling door de wijk Kazimierz .

Gedurende de Tweede Wereldoorlog voltrokken zich in Kraków, net als in andere Poolse steden, talloze deportaties van Joden, veelal naar het nabij gelegen Auschwitz (tegenwoordig Oswiecim genaamd). Het stadsdeel Kazimierz, waar traditioneel veel Joden woonden, werd ontruimd. De nazi's plunderden de stad volledig, maar er werd niet zwaar gevochten of gebombardeerd. Daardoor is Kraków de enige grote Poolse stad waarvan de oude architectuur bijna volledig intact is gebleven .
Behalve voor rooms-katholieken is Krakow ook voor joden een belangrijke stad: zij kwamen vooral vanaf de Dertigjarige Oorlog in grote getale in 'Kroke' wonen, hoofdzakelijk in de wijk Kazimierz. In 1943 werd het getto van Krakow vernietigd: de meesten van de 70.000 joden die voor de Tweede Wereldoorlog in Krakow woonden overleefden de holocaust niet.
De wijk Kazimierz, opgericht in de 14de eeuw door de koning Kazimierz de Grote, was een afzonderlijke stad waarin gedurende bijna vijf eeuwen het christendom en het judaïsme naast elkaar en met elkaar hebben geleefd. De Joden begonnen zich aan het eind van de 15de eeuw in Kazimierz te vestigen. Het centrum van het huidige Kazimierz vormt de straat Szeroka met Joodse café's en restaurants, en de Oude Synagoge (de oudste van de synagogen die bewaard zijn gebleven en die gerekend wordt tot de meest bijzondere israëlitische kerken van Europa).

De Poolse stad Krakow verandert razendsnel. Toen Steven Spielberg er eind jaren '80 Schindler's List draaide, zag de stad er bijna hetzelfde uit als in de oorlogsjaren. Tegenwoordig zijn overal tekenen van de 21ste eeuw zichtbaar. Toch heeft de stad haar charme behouden. Vlak voor de tweede wereldoorlog woonden er 70.000 joden in Kazimierz, nu vrijwel geen een meer.

De 15e eeuwse Oude Synagoge vormt het oudste voorbeeld van de Joodse religieuze architectuur in Polen. Na de oorlog is het gerestaureerd en het bevat tegenwoordig de Joodse afdeling van het Historisch Stedelijk Museum van Krakau.
De belangrijkste joodse tempel die bewaard is gebleven, is de Oude Synagoge op nummer 24 in de Ulica Szeroka. Zij werd gebouwd in het midden van de 15e eeuw, waarna zij na een brand in 1557 door Matteo Gucci is herbouwd in renaissancestijl. In deze synagoge riep Kosciuszko de joodse bevolking op om mee te doen met de strijd voor de Poolse onafhankelijkheid. Na de oorlog werd het gehavende bouwwerk gerestaureerd om plaats te bieden aan het Joods Historisch Museum .

Popper Synagoge
Synagoge uit de 17de eeuw, nu restaurant. De wijk is aan het veranderen. Sedert de val van het communisme krijgen de vroegere eigenaars hun eigendom terug, maar velen zijn gestorven . De nabestaanden verkopen de huizen en deze worden opgeknapt. De gids vermoedt dat dit binnen enkele jaren één van de chicste wijken van Krakow wordt.

Het huis waar Helena Rubenstein, beroemd om haar cosmetica artikelen, geboren is.

Monument in de vorm van een steen, met kleine steentjes er bovenop, is een Joodse traditie.

Spielberg heeft namelijk veel van deze buurten als locatie gebruikt voor zijn film.


De Remuh synagoge is een kleine privé synagoge waar diensten gehouden worden. Ernaast ligt de oude joodse begraafplaats. De Remuh synagoge, in 1552 gesticht door de befaamde rabbi Mozes Isserles, is als enige nog in gebruik. De stichter geldt nog steeds als een autoriteit op het gebied van sommige rituele zaken. Hij is bijgezet op de renaissancistische begraafplaats die achter de synagoge ligt.
De Remuh synagoge(of Remasynagoge) staat in de ulica Szeroka nummer 40. In 1553 verbouwde Israël Isserles één van zijn huizen tot gebedshuis. De naam van deze kleine synagoge is afkomstig van de zoon van zijn stichter, rabbi Mozes Isserles, een bekend auteur en filosoof.

Middenste foto: Binnenplein in Kazimierz gebruikt als locatie van Shindler's list.
Rechts: de beroemde trap waaronder een klein meisje zich verschuilde in de film.

Toen de tweede wereldoorlog uitbrak, was Kazimierz samen met Warschau het centrum van de joodse cultuur in Polen. De 70.000 joden die er voor de oorlog woonden, zijn bijna allemaal omgekomen in de gaskamers van het nabijgelegen Auschwitz. Toen de nazi's verslagen waren, werden de huizen en synagogen niet heropgebouwd. Dat bleef de hele duur van het communistische bewind zo. Pas in de jaren negentig, toen Steven Spielberg hier Schindlers List kwam draaien, werd de buurt uit de vergetelheid gehaald. De synagogen zijn opgeknapt en te bezichtigen
Sinds de jaren negentig bloeit de wijk op. Er wordt in geïnvesteerd, er komt belangstelling voor de joodse historie in dit stadsdeel, mede dankzij de film Schindler's List van Spielberg, die hier opnamen maakte. Langzaam aan komt dit stadsdeel weer tot leven. De laatste jaren openen meer en meer restaurants en cafés hun deuren

In maart 1941 werden alle Joden overgeplaatst in het "getto". Ze bleven daar 2 jaar lang. In maart 1943 was de liquidatie en werden ze naar het concentratiekamp Birkenau overgebracht. Iets buiten het getto stond de fabriek van Oscar Schindler, de fabriek produceerde "potten en pannen" voor het Duitse leger.

De laatste jaren is er een een druk "holocaust toerisme". 'Eerst naar Auschwitz en dan naar Kazimierz' (Leonard Cohen: First Manhattan and then Berlin).

LInks: Wysoka Synagoge
Midden: De Hoge Synagoge
Rechts: We rijden nu naar ons hotel, langs de Weser(Wisla). We zullen o.a.voorbij de Wawelburcht rijden (foto rechts) en voorbij het fabrieksgebouw van Oscar Schindler .

Die avond staat er een folkloreavond op het programma.We eten champignonsoep uit een brood en als hoogtepunt is er een Poolse danspartij!!!

Terug naar Verslagen Algemeen
Terug naar Krakowreis

SITEMAP