home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact

Terug naar Verslagen Algemeen
Terug naar Krakowreis

Bezoek Krakow

Zondag 13 mei.
 

Na de kennismaking met de gids Gosia rijden we naar de parkeerplaats voor bussen in Krakow.
Krakow ligt aan de rivier Weser (Wisla)

We maken ons klaar om de stad Krakow te verkennen. Wat een mooi weer vandaag!!!
De vroegste schriftelijke bron die het bestaan van de stad vermeldt, stamt uit 965 en is opgetekend door de Arabische koopman Ibrahim ibn Yacub uit Cordova. Hij omschrijft Kraków als een groot handelscentrum aan de Wisla. Begin elfde eeuw werd Kraków een bisdom en in 1038 werd het de hoofdstad van het jonge Poolse koninkrijk onder het koningsgeslacht der Piasten, waardoor de betekenis van de stad verder toenam. Kraków bleef tot begin zeventiende eeuw de hoofdstad van Polen.

Op weg naar het centrum komen we voorbij de Wawelburcht die we deze namiddag zullen bezoeken.

Onze plaatselijke gids Gosia en onze begeleider Freddy.


In de Kanonicza De 'ulica Kanonicza', een typisch straatje uit de oude stad, nabij de Wawel-burcht .

Het oude kanunnikenhuis aan Kanonicza 21, waarschijnlijk de oudste straat van Krakau die uitkomt op de Wawel, waar de weer studerende en weldra docerende priester Karel Woytila vanaf 1951 dertien jaar woont en ook blijft als hulpbisschop (vanaf 1958) en als diocesaan administrator (vanaf 1962). Het huis is nu aartsbisschoppelijk museum Vandaag bevindt zich in de vertrekken waar hij verbleef het Museum van de Kerkprovincie van Krakau, waar vooral kerkkunst tentoongesteld wordt

Tot de 14de eeuw werden de herenhuizen die er staan vooral door adellijken bewoond. Later namen de prelaten er hun intrek en vandaag behoort nog steeds een deel van de gebouwen aan de kerk toe. De meeste huizen die er vandaag nog te zien zijn, kenmerken zich door een renaissance bouwstijl.

Halfweg de Kanonicza ligt een gezellig pleintje met de barokke Sint Peter en Sint Paul's kerk die aan het begin van de 17de eeuw gebouwd werd .
Het onderste deel van de gevel is door smalle pilasters verdeeld, terwijl de ingang met dikke zuilen is geaccentueerd. De facade is bekroond met een tympanon waarin de wapens van Polen en de Waza's zijn aangebracht. De beelden van de apostelen voor de kerk zijn kopieën van de oorspronkelijke barokke beelden uit de eerste helft van de 18e eeuw.

Links: de St. Andreas kerk, in handen van de Clarissen.

In dezelfde straat: de St Martinkerk, gebouwd voor evangelieken (protestanten) , dus eenvoudig. Rechts daarvan, met rood dak, zien we de St. Egidiuskerk. Deze kerk aan de voet van de Wawel­heuvel is waarschijnlijk een geschenk van hertog Wladyslaw Herman en zijn vrouw Judith van Bohemen, ter gelegenheid van de geboorte van hun zoon, de latere koning Boleslaw III Krzywousty.
Op het einde van het straatje een witte kerk met 2 torens: de St. Bernarduskerk.
Hier stonden er vroeger nog meer kerken en kloosters, maar deze werden gesloten door de Oostenrijkers. Eind 18 de eeuw werd Polen verdeeld onder 3 landen: Rusland, Oostenrijk en Pruisen. Krakow behoorde bij Oostenrijk. Pas in 1918 wordt Polen onafhankelijk.

De Dominicaanse kerk in Gotische stijl, interieur is barok. De kerk dateert van de 13de eeuw.

De Franciscanenkerk met mooi interieur. Glas-in-loodramen in art-nouveaustijl

Het Wielopolskipaleis is momenteel het stadhuis van Krakau. Het werd in de 17e eeuw gebouwd als residentie van markies Wielopolski. Het monument voor Józef Dietl, burgemeester van 1866-1874, naast het paleis is van Dunikowski en wordt beschouwd als één van de allermooiste van Polen. 

Bisschoppelijk paleis. Venster met schilderij Wojtila
Paus Johannes Paulus II verbleef telkens in dit huis gedurende zijn verblijven in Krakow.

Beeld van Adam Stefan, Prins Sapiena , kardinaal en aartsbisschop van Krakau .
Aartsbisschop Sapiena is verwant met onze prinses Mathilde. Gravin Anne Komorowski is de dochter van wijlen graaf Léon-Michel Komorowski en van wijlen prinses Sophia Sapieha-Kodenska , via haar moeder is prinses Mathilde dus verwant aan Sapiena.

Krakow heeft ontelbare kerken en is, zoals geheel Polen, heel katholiek. Je komt hier dan ook veel paters en nonnetjes tegen, soms nog heel jong, in de nog klassieke kleren die men hier niet meer draagt. Lange bruine pijen, nonnenkappen

Onder deze boom zijn 2 herinneringsborden geplaatst om te herdenken dat vanuit deze plaats 183 professoren naar de concentratiekampen werden vervoerd.. Men noemt deze boom de "Vrijheidsboom".

De parel van Kraków vormt het 14de eeuwse, gotische gebouw van de Jagiellonen Universiteit, het Collegium Maius. De Universiteit, opgericht in 1364, behoort tot de oudste hogescholen van Europa
De Universiteit, opgericht in 1364, behoort tot de oudste hogescholen van Europa

Het standbeeld van Copernicus (1473-1543 ). Hij was een belangrijk wiskundige, arts, jurist en sterrenkundige die bekend is geworden door zijn ideeën over de structuur van het zonnestelsel. Deze gedachten betekenden een omwenteling in het wetenschappelijk denken van zijn tijd en in ons wereldbeeld (de Copernicaanse revolutie).
Copernicus studeerde theologie en astronomie aan de universiteiten van Krakau

Ingangspoort Collegium Maius . Het Collegium Maius of Groot College is het oudste college van de eerste universiteit van Polen .
Het gebouw van het Collegium Maius geldt als één van de mooiste voorbeelden van profane gotische architectuur en is één van de weinige overgebleven middeleeuwse universiteitsgebouwen. De collegezalen bevonden zich op de begane grond. De representatievertrekken en de vertrekken van de professoren lagen daarboven.
Alle officiële ceremonies hadden plaats op deze binnenplaats.

Het Collegium Maius, het hoofdgebouw van de universiteit, doet sterk denken aan een klooster, wat niet verwonderlijk is daar de meeste professoren geestelijken waren. De binnenplaats wordt omgeven door een vijftiende-eeuwse zuilengalerij. In de schatkamer bewaart men onder andere de Jagielloonse globe uit 1510, met daarop de eerste weergave van Amerika, maar de Grote Oceaan en Australië schitteren uiteraard nog door afwezigheid .

Copernicus kwam aan deze universiteit in 1492. Zijn handschrift is nog in bezit van de universiteit (museum). Marie Curie, geboren in Krakow, studeerde aan de Sorbonne in Parijs, omdat er toen nog geen vrouwelijke studenten toegelaten waren aan deze universiteit. In 1903 studeerde hier het eerste meisje af .

St.Annakerk. De barokke universiteitskerk werd gebouwd aan het eind van de 17e eeuw. Onder de vele grafstenen en epitafen van professoren bevindt zich een monument voor Copernicus, met de inscriptie Sapere auso (Voor degene die wijs durfde te zijn).

Wieza Ratuszowa , de Raadhuistoren,
is een gotische toren met een barokke koepel. De toren is het enig overgebleven deel van het raadhuis uit de 14e eeuw, dat in de 19e eeuw is gesloopt.
De toren, die 1383 werd gebouwd, is in de loop der eeuwen verschillende malen verhoogd. Op de barokke top van de toren ziet u een windvaan met een gouden adelaar die het hoofdkwartier van de stedelijke autoriteiten moest bewaken.

Midden op het Marktplein staan de Lakenhallen met de rijk versierde attiek, gebouwd in de 14de eeuw als centrum van de stadshandel.
Het zijn de vroegere markthallen, waarvan de geschiedenis tot de jaarwisseling van de 12de en de 13de eeuw teruggaat. Op de begane grond bevinden zich kraampjes met handwerkproducten en souvenirs uit Kraków, op de eerste verdieping is een dependance van het Nationaal Museum te Kraków met zijn tentoonstellingen.
We wandelen naar de Mariakerk uit de 13de eeuw waar de rechter klokkentoren de Zygmuntklok bevat uit 1438. De linker toren is 81m hoog . De O.L.V. kerk in een van de hoeken van de grote markt .
Niet alle torens van de Mariakerk zijn van gelijke hoogte. Het verhaal dat dit verklaart is een mythe over twee broers die een wedstrijd hielden wie het snelst de hoogste toren kon bouwen. De goede broer leek te winnen waarop de slechte hem uit afgunst neerstak en vervolgens uit woede ook zichzelf doodde: de torens lieten ze zoals ze waren.

Het standbeeld is van Adam Mickiewicz, een van de boegbeelden in de Pools-Llitouwse literatuur.

Kerk van Sint-Adalbert (Sw. Wojciech) . De oudste kerk van Krakow is een mix van diverse stijlen (zoals Gotische, Renaissance en Romeinse).

De Florianpoort, één van de zeven poorten in de verdedigingsgordel die tussen de 13e en de 15e eeuw werd aangelegd. Omdat 97% van de Polen zwaar katholiek is, is de stadsmuur hier intact gebleven. Die houdt namelijk de wind tegen die de rokken van de gelovige vrouwen omhoog zou kunnen doen waaien...

Brama Florianska (Florianuspoort). Deze stadspoort werd in 1317 gebouwd. Aan het eind van de 17e eeuw werd hij verhoogd. Bij die verbouwing werd aan de zijde van de Floriafiskastraat een reliëf met de heilige Florianus aangebracht


Aan het eind van de 15e eeuw werd de Florianus­poort met deze halfronde toren versterkt. De muur is tegenwoordig behangen met allerlei soorten schilderijen. Krakovieten noemen het de kitschgalerij. Via die poort kom je in de Florian straat, Ulica Florianska (een ulica is straat in het Pools ). We zien de 700 jaar oude voornaamste stadspoort met de aangrenzende muur en torens.

De 'groene ring' rond de stad. Het stadspark ligt niet ergens in de stad maar ligt np de plaats van de historische stadsmuren, helemaal rondom de stad, In het begin van de 19e eeuw werden de middeleeuwse stadsmuren door de Oostenrijkers afgebroken om plaats te maken voor een park rond de oude stad.

De Barbakan, oorspronkelijk een voor de stadspoort gebouwd versterkingselement ter verdediging van die stadspoort. Het Barbakan vormt een meesterwerk van de versterkingsbouwkunst van de Middeleeuwen. Het is een van de drie die in Europa bewaard zijn gebleven, maar geen van alle overtreft het in schoonheid, perfectie van de constructie en de afmetingen.
De Barbakan is een bakstenen bastion, dat bestaat uit een vierkant en een rond gedeelte met zeven torentjes. In de bovenkant van de muur zijn 130 openingen uitgespaard, waardoor de vijand kon worden beschoten. De stad, en dus ook de Barbacane, waren oorspronkelijk door water omgeven. Om de stad binnen te gaan moest men over een brug, daarna door de barbacane, en dan over een tweede brug naar de Florianuspoort.

Het Juliusz Slowacki-theater. Slowacki was een ander kopstuk uit de pools-litouwse literatuur en eigenlijk een rivaal van Mickiewicz . . Hier stonden vroeger enkele ziekenhuizen en de kerk van het klooster van de Heilige Geest. In 1897 moest dit complex wijken voor dit theater dat hier naar het voorbeeld van de Parijse opera werd gebouwd

Ieder uur een zacht trompetgeschal vanuit de hoogste toren die plots abrupt onderbroken wordt.
Die traditie herinnert aan de inval van de tartaren in 1241. Naar verluidt werd een torenwachter toen in de keel getroffen door een pijl van de Tartaren, net op het ogenblik dat hij de hoorn blies om de bevolking van Krakow te waarschuwen voor de naderende vijand.
Als je goed kijkt kun je , in het bovenste venster van de hoogste toren, de trompetspeler ook zien . . Sinds 1927 speelt de Poolse radio deze melodie dagelijks om 12 uur 's middags.

We hebben wat vrije tijd en besluiten om heel stilletjes even in de kerk binnen te gaan, alhoewel er een kerkdienst bezig is. Het prachtige koor wordt geheel beheerst door het belangrijkste kunstwerk van de kerk: het gotische altaarstuk van Wit Stwosz uit de 15 de eeuw. Dit meesterwerk van laatgotische houtsnijkunst (dat slechts gedurende een gedeelte van de dag kan worden bezichtigd) is waarschijnlijk het grootste houten altaarstuk van Europa. Wit Stwosz kwam in 1477 van Neurenberg naar Krakau en werkte er meer dan twintig jaar voor hij terugkeerde naar Neurenberg, waar hij in 1533 stierf. Hij begon met het altaarstuk in 1477. Na twaalf jaar was het vijfluik klaar.
Geopend is het altaar 11 meter breed en 13 meter hoog. De grootste figuren zijn bijna drie meter hoog en wegen enkele honderden kilo's. Stwosz gebruikte eiken voor de dragende delen en linden voor de meer dan 200 beelden. De basis wordt gevormd door een predella (het deel van het altaar dat op de mensae rust) met de Boom van Jesse, de stamboom van Maria.
De Mariakerk zelf is een wonderlijke mix van museum en oord van gebed, waar de biecht wordt gehoord in open biechtstoelen.

We wandelen terrasjes met grote paraplu's. Aan de ene kant honderden duiven die overal heen vliegen als je doorheen die wriemelende massa loopt, koetsen en paarden. Af en toe onderbroken door muziek van straatmuzikanten.
We slenteren tussen paarden met koetsen, wandelende mensen en muzikanten.

De Lakenhal vormt het middelpunt van dit belangrijke plein. Het is een langwerpig monumentaal gebouw uit de 13e eeuw, dat pas in de loop der eeuwen zijn huidige vorm kreeg. Tijdens de regering van koning Kazi­mierz III Wielki werd de oude markthal vergroot en na een brand in 1555 werd hij in renaissancestijl herbouwd. Padovano ontwierp toen de dak­rand, die het voorbeeld werd voor het later wijd verbreide type van de 'Poolse attica'. Het huidige uiterlijk kreeg de Lakenhal bij een restauratie in 1875 waaraan ook Jan Matejko meewerkte. In deze tijd ontstonden de neogotische arcades en de risalieten in de dwarsas. In 1879 werd op de eerste verdieping het eerste nationale museum van Polen geopend. Het museum heeft een belangrijke collectie Poolse schil­derkunst

 

 

 

 

En nu een groepsfoto maken op de mooie markt van Krakow!!

Terug naar Verslagen Algemeen
Terug naar Krakowreis

 

SITEMAP