home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact
3-daagse REIS NAAR AMSTERDAM
DAG 1 : VOORMIDDAG.

Terug naar AMSTERDAM VERSLAG

Vertrek om 6.30u. Chauffeur Bert en gids Freddy, die we nog kennen van onze reis naar Krakow.
Rond 8.45u is er koffiestop (of ontbijtstop) in Minderhout.
We passeren Antwerpen, waar we het beeldje van Fabre kunnen zien op het gebouw van de Singel.
Wepasseren Hoogstraten, bekend voor zijn Heilig Bloed processie. Freddy vertelt het verhaal:

In Hoogstaten was een priester die tijdens de mis wijn morste op de misdoek die op het altaar lag. Zijn zonde verbergend, verstopte hij onmiddellijk deze doek. Zijn verwondering was groot toen naderhand bleek dat de wijn- in bloedvlekken veranderd waren. Eerst wilde hij het doek uitwassen in de Mark aan de Laermolen in Minderhout, maar dit lukte niet. Op zijn sterfbed deelde hij zijn geheim met een collega-priester. Heden ten dage bevindt het doek zich nog altijd in de kerk. Het wordt er veilig als relikwie bewaard.

In het grensgebied staan grote windmolens, ook hierover krijgen wij heel wat gegevens.
Zundert, de geboorteplaats van de gebroeders van Gogh.
Vervolgens Utrecht, het grootste verkeersknooppunt van Nederland

Je kunt natuurlijk niet door Nederland rijden zonder molens te zien !

Hiernaast een "spinnekop".
Nog een weetje: tijdens de oorlog werd de stand van de molenwieken als geheim teken gebruikt om informatie over te brengen.
We passeren de Lek en de Waal (dit zijn armen van de Rijn).
De Betuwe is een gebied in Gelderland dat ligt tussen de Lek en de Waal , hier wordt veel fruit geteeld.
Volgende rivier die we dwarsen: de Moerdijk. De Moerdijk staat voor een verschil in mentaliteit tussen de Nederlanders, nl. "onder de Moerdijk" zijn het halve Vlamingen !
In deze omgeving : Slot Loevestein. De uitdrukkingen "op het gemak" , "op zijn dode gemak" en "op zijn geld zitten" vinden hier hun oorsprong.
Dan rijden we langs Utrecht. Utrecht is de zetel van de rooms-katholieke aartsbisschop van Nederland
Rond Amsterdam ligt een plassengordel . Vroeger kwamen de Amsterdammers naar de omliggende streek om turf te steken, er ontstonden putten en dit zijn de huidige plassen.
Hiernaast: de Ennäeus Heermabrug van architect Nicolas Grimshaw, beter bekend als de Dolly Partonbrug . Dit is een "nieuwe brug" voor een "nieuwe stad. IJburg is een opgespoten stuk land in het IJmeer waar uiteindelijk 18.000 woningen voor 45.000 mensen moeten komen.
Verder rijden we door de Piet Heintunnel, onder het IJ.

Rond 11.30u stappen we uit de bus voor een eerste wandeling langs de voornaamste bezienswaardigheden van Amsterdam.

We vertrekken bij het Centraal Station, we nemen de Damrak., de straat die leidt van het Centraal Station naar de Dam.
Het Damrak is oorspronkelijk de monding van de rivier de Amstel in Amsterdam tussen de Dam en het IJ . Een rak is een recht stuk vaart. De Amstel stroomde via een sluis in de Dam en het buitenrak (Damrak) naar het IJ. In de 19e eeuw werd een gedeelte van het water gedempt en hier ligt nu de straat met die naam.

Een uniek gebouw waar vroeger de Nederlandse handel floreerde, ontworpen door een van Nederland's bekendste architecten, Hendrik Berlage (1856-1934). Berlage is beroemd geworden om zijn originele bouwstijl en zijn denkbeelden over vernieuwing van de bouwkunst. Zijn bekendste gebouw, de Beurs van Berlage, is uitgeroepen tot Nederland's beroemdste 20ste-eeuwse architectuurmonument. Het gebouw, waar kort geleden nog ruim 700 nieuwe palen onder zijn geplaatst, is tegenwoordig een cultuurpaleis van de eerste orde waar het bruist van de lezingen, congressen, workshops, vergaderingen, concerten en tentoonstellingen.

Simon Goudsmit had een winkel aan de Nieuwendijk. In het jaar 1911 besloot hij te verhuizen naar het Damrak. Hij liet een grote nieuwe winkel bouwen. Die kwam op de hoek van de Dam te staan. De Bijenkorf! Het was een van de eerste warenhuizen van Nederland. Het waren de eerste winkels waar men mocht inruilen, vandaar het succes.
De Bijenkorf is een beetje een winkel voor luxe spullen. Dat kun je ook aan de buitenkant zien. De Bijenkorf lijkt wel op een paleis. Het heeft zelfs een torentje.

Het wapen van Amsterdam bestaat uit drie Andreaskruisen, die verticaal onder elkaar staan. Ditzelfde vindt men terug op de Amsterdamse vlag, maar dan liggend. De betekenis van de kruisen is onbekend, maar historici gaan ervan uit dat het staat voor de drie plagen die Amsterdam getroffen hebben, namelijk het water, het vuur en de pest. Ook wordt het wapen van de familie Persijn (heer Jan Persijn is genoemd als stichter van "die plaatse" de huidige Dam) aangevoerd als inspiratie voor de drie Andreaskruisen.

Het wapen van Amsterdam met de blauwe Keizerskroon.
   
Aan de Damzijde staat een bronzen beeld van Vrede, dit beeld verwijst naar het vredesverdrag dat in 1648 werd gesloten met de Spanjaarden. Deze twee beelden worden geflankeerd door de vier deugden voor een goed bestuur: Prudentia ( Voorzichtigheid), Justitia (Gerechtigheid), Temperantia (Gematigdheid) en Vigilantia (Waakzaamheid). Voor het vervaardigen van de beelden liet Van Campen de beroemde Artus Quellinus uit Antwerpen overkomen.

Het "Koninklijk Paleis", kortweg "Het Paleis op de Dam".Hieronder kort de geschiedenis van dit gebouw.
1648: Een nieuw stadhuis
Oorspronkelijk is het Koninklijk Paleis Amsterdam ontworpen als stadhuis voor de gehele bestuurlijke en rechterlijke macht.
1808: Stadhuis wordt Paleis
Het stadhuis veranderde in een Paleis toen Louis Bonaparte koning van Holland werd. Hij maakte van de Dam een majestueus plein. Aan de gevel van het Paleis aan de Damzijde werd een balkon gemaakt, zodat de koning zich zou kunnen tonen aan het volk. De burgerzaal werd ingericht als ontvangstzaal. Het Burgemeesters vertrek werd zijn salon
Gedurende anderhalve eeuw wordt het stadhuis als zodanig gebruikt.
Koning Willem I
Na de val van Napoleon in 1813 geeft Prins Willem van Oranje, de latere Koning Willem I, het paleis in eerste instantie terug aan Amsterdam.
Huidige gebruik
Het Paleis heeft vandaag de dag hoofdzakelijk een representatieve functie

Het Nationaal Monument op de Dam is ontworpen door architect J.J.P.Oud en de beelden door beeldhouwer John Rädecker . Het monument staat centraal bij de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking op 4 mei.

Het monument bestaat uit een pyloon van 22 meter hoog met daarop het beeld "De Vrede". De 22 meter hoge zuil is geplaatst op een vierkant voetstuk. Op de voorkant van de zuil is een reliëf van vier geboeide mannenfiguren bevestigd. Boven dit reliëf bevindt zich een beeld van een vrouwenfiguur met kind. Aan weerszijden van de zuil staat op een stenen plateau een mannenfiguur met aan zijn voeten huilende honden. Op de achterzijde van de zuil is een reliëf met omhoogvliegende duiven bevestigd. Achter de zuil is een halfronde gedenkmuur van witte natuursteen geplaatst. In de nissen van de muur zijn urnen met aarde bijgezet. Het gedenkteken is geplaatst op een plaveisel van klinkers, dat in concentrische cirkels is opgehoogd. Enkele tientallen meters voor de zuil is aan weerszijden een leeuw op een cirkelvormig voetstuk geplaatst.
Het monument op de Dam is de ontmoetingsplaats voor mensen uit alle windstreken van de wereld .

Naast het Koninklijk Paleis staat de Nieuwe Kerk, het is de Kerk waar Máxima en Willem Alexander trouwden en ze is meer dan de moeite van een bezoek waard. Alle wapenschilden van Oranje hangen er. Bijzonder is ook het enorme graf van Michiel de Ruyter. De toren van de kerk mocht niet hoger zijn dan deze van het Stadhuis ernaast.
Wie de kerk voor het eerst bezoekt, zal zich wellicht verbazen over de naam van dit eeuwenoude gebouw: De Nieuwe Kerk. De naam dateert uit de vijftiende eeuw en diende in de volksmond ter onderscheiding van 'De Oude Kerk' . Met name door het actieve tentoonstellingsbeleid is De Nieuwe Kerk uitgegroeid tot hét voorbeeld van een geslaagde herbestemming voor een historisch gebouw dat zijn oorspronkelijke functie heeft verloren. Het gebouw biedt ook plaats aan muzikale activiteiten. De twee schitterende orgels maken de kerk tot de ideale locatie voor orgel- en koorconcerten.
Al eeuwenlang zit in het pand Dam 2/ hoek Damrak, waar tegenwoordig de ABN/ Amro- bank gevestigd is, een prachtige gevelsteen met de voorstelling van Sint Nicolaas.
De heilige kindervriend is staande, als bisschop voorgesteld in een landschap met zijn rechterhand zegenend boven een houten tobbe waarin drie naakte kindertjes.
Deze voorstelling is een verbeelding van een van de vele legenden die verteld worden over deze heilige Nicolaas, die leefde in de 4de eeuw.

De Warmoesstraat is genoemd naar een oud woord voor groenten en/of gekookte groenten.
Het Damrak was vroeger het 'buitenrak' waar het water van de Amstel via een sluis in De Dam naar het IJ stroomde - tussen de Nieuwendijk en de dijk waarop de Warmoesstraat ligt.
Het Damrak was toen de haven van Amsterdam, waar boten aanlegden om gelost te worden.
In de loop van de 17e eeuw breidde Amsterdam zich uit en werden de Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht aangelegd. Gaandeweg verhuisden de rijke kooplieden uit de Warmoesstraat en omgeving naar de grachtengordel.
Hierdoor zakte het niveau van de Warmoesstraat gaandeweg af, tot hij in de jaren zeventig en tachtig berucht was vanwege de overlast van junkies en criminelen.
Tot voor kort was het beroemde Politie Bureau Warmoesstraat hier gevestigd, alwaar rechercheur - en later schrijver - 'Appie' Baantjer werkte. Zie ook: Het Amsterdam van Baantjer .
Vandaag de dag is de Warmoesstraat weer een gezellige winkelstraat met cafés, winkels en restaurants.

 

Tijd voor ons middagmaal in restaurant De Kroonprins in de Warmoesstraat.

Terug naar AMSTERDAM VERSLAG

SITEMAP