home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact
DE BLANKAART FIETSTOCHT WOUMEN. Donderdag 26 augustus 2010

Afspraak in 't Jagershof in Woumen voor de jaarlijkse fietstocht. Er waren 49 inschrijvingen, maar 4 zegden er op het laatste af door ziekte van moeder en door operatie. Er was slecht weer voorspeld en dat klopte ! Maar geen nood : een vervangprogramma was opgesteld voor het geval dat . . .

's Morgens kregen we een deugddoend koffietje voorgeschoteld .


Nadien trokken we ,niet met de fiets, maar per auto naar het domein van de Blankaart.
We verzamelden in het kasteel en daar werden we in 2 groepen verdeeld.
De ene groep begon met de wandeling, de andere groep nam de fluisterboot.

Bij een regenachtig weertje kregen we uitleg over het kasteel dat kapotgeschoten werd in de 1 ste wereldoorlog en nadien werd herbouwd. Op de trappen van het kasteel maakten we een groepsfoto.

Maar de meeste uitleg kregen we van gids André over de aanwezige planten, bomen en vogels. Zo hielden we halt bij de Sleedoorn, de mispel en kregen uitleg over de Duivelsbeet, verder ook over het Paarse Riet en de Zwanebloem

De meeste wandelaars hadden zich voorzien van laarzen of stevige wandelschoenen. De wandeltocht ging langs paadjes door weiden en, via houten brugjes,om waterloopjes over te steken.

Na deze wandeling door de IJzervallei werd het tijd om de andere groep af te lossen op de fluisterboot. Geruisloos gleden we over de wateren van de Blankaart langs de rietkragen en we zagen eendjes en waterhoentjes, maar ook de blauwe reiger en zelfs een bruine kiekendief

Blankaartvijver en kasteel

Ook de kerkjes van Klerken, Merkem en Woumen kwamen in beeld.

Het weer beterde zienderogen en zo werd het droog en zag men de mogelijkheid om de fietstocht toch te laten plaats vinden. Met een beetje vertraging bereikten we opnieuw 't Jagershof voor ons koud middagmaal : belegde boterham met kaas, hesp en heerlijke Woumense paté en ook koffie of een drankje.

Rond 14 uur nam "koersdirecteur" Norbert de bende onder commando en zo reden we naast het waterspaarbekken "De Blankaart", gedeeltelijk over een grindweg, naar de Knokkebrug,

De Knokkebrug is de plaats waar IJzer en Ieperlee samenvloeien. Op de reling van de brug ziet men het wapenschild van Houthulst. Militair had deze plaats ook zijn belang : talrijke internationale troepen verbleven hier in het Fort, gebouwd door de Spanjaarden in 1590 .

De bezemwagen, met Jan aan het stuur, kwam ons hier (aan de Knokkebrug) tegemoet.
De fietstocht liep verder langs het Jaagpad van de Ieperlee en zo bereikten we onze eerste stopplaats "De Boot", meer bepaald de Isera. Vlakbij een opmerkelijke wegwijzer met de meeste bekende plaatsen overal ter wereld !

Terwijl het zonnetje te voorschijn komt, lessen we onze dorst, hoofdzakelijk op het dek van het binnenschip.

Zo werd het tijd om onze weg te vervolgen. Door wegwerkzaamheden reden we NIET langs de Beuckelaeremolen, maar door Merkem en zo naar Jonkershove..

Via de lange en kaarsrechte Melanedreef bereiken we het Belgisch soldatenkerkhof van Houthulst. Deze begraafplaats in de vorm van een Davidster, telt 1723 graven van Belgische soldaten, 146 Franse en 81 Italiaanse soldaten.

Terug de fiets op om te rijden langs de terreinen van DOVO en door het bekende Vrijbos, het schuiloord van de Bende van Bakelandt.
Bij het verlaten van het bos houden we even halt bij de Lourdesgrot van Houthulst, opgericht in 1880 en de eerste grot in België die toegewijd was aan O.L.Vrouw van Lourdes. Rond de grot worden de "Zeven Weeën" en de "Vijftien Mysteries" uitgebeeld.

Een eindje verder is er onze laatste stop van deze fietstocht , namelijk café De Zilverberk.

Terwijl iedereen nog aan het genieten is van een heerlijk pintje, gebeurt hetgeen de ganse dag gevreesd werd : het begint te regenen ! Iedereen vlug de fiets op voor de resterende 8 km . Gelukkig blijft het bij een mals regentje bij aangename temperaturen. We waren toch blij van opnieuw 't Jagershof te bereiken even voor 19 uur.

Hier mochten we genieten van een uur aperitief à volonté en daarna een heerlijk avondmaal waarbij er naar believen opgediend werd. De chef-kok mocht talrijke felicitaties in ontvangst nemen. Wij hadden de indruk dat iedereen welgezind naar huis keerde .

 

SITEMAP