home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact

Zaterdag 6 juni. Bezoek oude brouwerij Carlsberg.

Vandaag is het in Denemarken de "Dag van de Grondwet".

Het bezoek aan de site van de oude Carlsberg brouwerij staat op het programma. De historische kern van bierbrouwerij Carlsberg in de Kopenhaagse voorstad Valby is door de Deense organisatie van Monumentenzorg officieel tot nationaal industrieel erfgoed verklaard.

Hieronder de beroemde Olifantentoren. Het ontwerp is van Vilhelm Dahlerup, de architect die ook de Carlsberg Glyptotek ontwierp.

De ingang van de beroemde Carlsberg brouwerij wordt bewaakt door vier olifanten van 5 meter hoog. Volgens oude Indische overleveringen betekent de olifant kracht en bescherming tegen bozen machten. De olifant werd meestal met de kop in de richting van de ingang of het venster opgesteld, om zo het kwade buiten te houden.

Hieronder de beroemde olifanten aan de voet van de toren.

Elke olifant draagt op de zijkant een Swastika. De toepassing van vele Swastika's (het beroemde hakenkruis), dateert van ver voor Hitler. Het is een keltisch symbool die reeds in de middeleeuwen op de klompen van Vikingen werd gezet. Carlsberg nam het Swastika symbool op als logo voor zijn bier. Het logo lieten ze vanzelfsprekend rond 1940 vallen

De brouwerij werd in 1847 opgericht door Jacob Christian Jacobsen op een heuvel in Valby, net buiten Kopenhagen. Hij vernoemde de brouwerij naar zijn zoon Carl en de berg waar de fabriek gebouwd werd..

Tussen de zuilen zien we beelden van Carl Johansen en zijn vrouw Ottilia

We wandelen door de Olifantenpoort en komen meteen aan een tweede poort.

Hieronder het zicht op de tweede poort gezien na het doorlopen van de poort.

In die tijd werd er nog veel aandacht besteed aan de industriële architectuur.

Aangezien Jacobsen sr. niet wilde wijken voor zijn zoon Carl en de onderlinge samenwerking spanning opleverde dankzij de dominantie van de eerstgenoemde, zette Carl in 1871 zijn eigen brouwerij op die hij 'New Carlsberg' noemde. In het midden Carl en Ottilia

De schilderijen tonen 9 figuren : eigenaar Carl Jacobsen en zijn echtgenote Ottilia, hun zoon Alf ( erfgenaam, die echter stierf in 1890) en Carls naaste medewerkers. Er is ook een gewone arbeider van de brouwerij uitgebeeld.

De ruzie van Carl met zijn vader duurde 20 jaar. Al die tijd beconcurreerden ze elkaar. Daarna kwam de verzoening.


In het begin werd het bier vervoerd in karren getrokken door Jutlandse paarden.

Jacob Christian Jacobsen, de stichter van Carlsberg, begon op deze plaats te brouwen in 1847 .

.Fyrtårnet, een wachttoren (vuurtoren) uit 1883, behoorde bij de brouwerij

Oude schouw met geitachtige figuren, afgekeken van de Notre Dame in Parijs

Hieronder een van de oudste delen van de brouwerij.

Hiernaast de Oude Brouwerij, waar J.C. Jacobsen , Carlsberg stichtte. Het gebouw is ontworpen door de architect HC Stilling. Het startte in 1847 en bevatte een brouwhuis en een stapelhuis

Het Carlsberg laboratorium werd gesticht in 1875. Het doel was wetenschappelijk onderzoek van het brouwproces. Er werden heel wat baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen gemaakt, inbegrepen de pH waarde .

In 1884 kwam er een nieuw gebouw voor het laboratorium in Italiaanse renaissancestijl. Het werd geopend op 10 november 1897 (de 50 ste verjaardag van de brouwerij) en terzelfdertijd werd dit beeld van J.C. Jacobsen ingehuldigd.



J.C.Jacobsen was zijn tijd ver vooruit. Er was 10 liter bier per dag per gezin voorzien. Dit lijkt veel, maar het bier had een laag alcoholgehalte. Daarbij was b.v. water niet veilig om te drinken in die tijd.

JCJacobsen ging met de koets naar Beieren en bracht gist mee.. Hij gebruikte de hoedendozen van zijn vrouw, legde er ijs in, en bracht zo de gist naar Denemarken.

De schouwen die we zien behoren bij de mouterij.

J.C Jacobsen ontketende een revolutie in de manier van bier brouwen.

Hij kwam op het idee om grote koperen stoomketels te gaan gebruiken in het brouwproces. Door het werk van chemici in zijn laboratorium slaagde hij erin het fermentatieproces onder controle te houden.Jacobsen haalde er zijn vriend Louis Pasteur bij. Hiermee verkreeg Carlsberg een leidende positie in Denemarken. Daarna gebruikten alle grote brouwerijen in de wereld de technieken die J.C.Jacobsen had ontdekt.

We wandelen nu door de beeldentuin

In deze tuin staat een kopie van de Kleine Zeemeermin , en aangezien we het origineel beeld niet te zien hadden gekregen, was dit mooi meegenomen.

Toen de Deense brouwer Carl Jacobsen de balletvoorstelling bijwoonde 'The Little Mermaid' van de balletmeester Hans Beck, raakte hij zo onder de indruk dat hij opdracht gaf om een standbeeld te maken dat dit verhaal uitbeeldde.

De beeldhouwer Edward Eriksen kreeg de opdracht om een standbeeld te maken van de kleine zeemeermin op een granieten steen op de Langelinie Pier. De kleine zeemeermin moest voor zich uit staren, denkend aan haar prins. Het hoofd van de zeemeermin werd ontworpen aan de hand van het hoofd van de danseres Ellen Price en het torso aan de hand van het figuur van de vrouw van de beeldhouwer.

In totaal is het standbeeld 165 centimeter groot en het weegt 175 kilogram . Het originele standbeeld, gegoten in brons, werd aan de stad Kopenhagen gepresenteerd op 23 augustus 1913 door Carl Jacobsen. 

Tuborg en Carlsberg zijn gefusioneerd in 1970

Maar het interessantste van het bezoek moet nog komen : het proeven van de bieren.

In het proeflokaal mogen we elk twee bieren uitkiezen. De stemming zit erin!!!

Maar goed ook, want van al dat bier drinken hebben we nu honger gekregen.

Het is prachtig weer en we eten in een tuin in restaurant Krogers Have.

Wegens "Dag van de Grondwet" is er zelfs een orkestje om ons tijdens de maaltijd te intertainen.

 

 

SITEMAP