home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact
Vrijdag 4 juni. NAMIDDAG : KRONBORG.

We verlaten Malmö en rijden noordelijk langs de Sont via Landskrona naar Helsingborg.

De Sont (Deens: Øresund, Zweeds: Öresund) is een van de drie zeestraten die het Kattegat (en daarmee de Noordzee) verbindt met de Oostzee, en scheidt het Deense eiland Seeland van het Zweedse Skåne. De doorgang is op zijn nauwst 4,5 kilometer . Het is een van de drukst bevaren waterwegen in de wereld.

We rijden naar Helsingborg, daar is de Sont het smalst. De Zweedse koninklijke familie heeft haar zomerresidentie in Helsingborg.

Met de ferry "Aurora of Helsingbor" steken we de Sont over.

Er ligt een eilandje in de Sont : het Zweeds eiland Ven.

De astronoom Tycho Brahe stichtte er een sterrenwacht . Hij was de leermeester van Keppler..De wetten van Johannes Kepler (1571-1630, Duits astronoom) gaan over de omwentelingen van de planeten rond de zon.

We zien kasteel Kronborg op de Deense oever

Nadat onze bus weggereden is van de ferry, stoppen we kort nadien in het stadje Helsingor. We zijn nu dus opnieuw in Denemarken .

Op een landtong in het oostelijk deel van de stad ligt Kasteel Kronborg. Dit kasteel is de plaats van handeling waar het toneelstuk Hamlet van Shakespeare zich afspeelt.

Shakespeare is hier nochtans nooit geweest, maar er kwamen op dit kasteel veel reizende Engelse toneelspelers die uitgenodigd werden door de Deense koning. Ze zullen bij hun thuiskomst wel verteld hebben over dit kasteel aan de Sont en daardoor heeft Shakespeare dit als inspiratie gebruikt.

Vanaf de parkeerplaats kan de kasteelpoort, na een korte wandeling langs de vestingwerken, worden bereikt. Het kasteel ligt bijzonder strategisch aan het smalle begin van de zeestraat (de Sont) en is omgeven door een gracht.

 

 

Het kasteel is geheel omgeven door sterke vestingwerken. De toegang tot het kasteel leidt door een doorgang in het poortgebouw met nog zeer middeleeuwse kenmerken.

 

 

Aan de landzijde is Kronborg omgeven door muren en grachten

We wandelen eerst nog langs de vestingmuren.

 

 

Hieronder een overzicht van het kasteel. Wij gaan niet over de brug door de hoofdingang, maar wandelen rond het kasteel

Van de binnenplaats achter dit poortgebouw leidt een volgende doorgang in een van de vleugels van het vierkante renaissancekasteel naar een ruime binnenplaats

Het slot staat op het smalste gedeelte van de Sont. Hier moest vroeger tol worden betaald door de schepen die hier voorbij wilden varen.. Voor het slot staan ook nog een aantal kanonnen welke dreigend over de Sont wijzen

De gids vertelt hier over de zeeslag die hier plaats vond in 1658.

De Slag in de Sont was een zeeslag die plaats vond op 8 november 1658 .

De Zweedse koning Karel X Gustaaf had de Sont afgesloten De omsingelde Deense koning Frederik III was de rest van zijn koninkrijk al zo goed als kwijt. Dit was tegen de zin van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, omdat hiermee de handelsvaart op de Oostzee, een belangrijke pijler voor de Nederlandse economie, in gevaar kwam. De smalle Sont is namelijk een belangrijke toegang tot de Oostzee - naast de Grote Belt en de Kleine Belt - en de vaart op de Oostzee was voor Nederland de belangrijkste bron van inkomsten uit de handel.

De Nederlanders hadden 41 schepen en 1413 kanonnen, terwijl de Zweden 45 schepen en 1838 kanonnen hadden.

De zeven Deense schepen met ongeveer 280 kanonnen konden hun Nederlandse bondgenoot niet te hulp schieten. Vanwege een tegenwerkende noordenwind konden zij alleen maar toekijken.

De Zweedse koning vuurde persoonlijk het eerste schot af vanuit kasteel Kronborg. De Zweden vielen agressief aan, maar faalden doordat de wind voor de Nederlanders gunstiger was. De Nederlanders dwongen de Zweedse vloot om de blokkade van de Deense hoofdstad op te heffen, Kopenhagen werd bevrijd!!!

 

Hier zijn we op de ruime binnenplaats .

De 57m hoge klokkentoren

 

 

Daarna rijden we langs de Deense kust terug naar Kopenhagen. Deze kustlijn noemt men de whiskygordel.

 

 

SITEMAP