home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact

DONDERDAG 3 JUNI. Voormiddag. KOPENHAGEN

Om 9u vertrekken we uit ons hotel. De zon schijnt al volop.

We rijden voorbij het Raadhuisplein.

Met de rug naar ons toe: het Standbeeld van de Blazers. 2 lur-blazers van brons op een hoge zuil. De lur is een gewijd instrument uit de Bronstijd. Lur-blazers worden altijd met z' n tweeën afgebeeld.

     

Op het Raadhuisplein worden de voetbalwedstrijden van de Deense nationale ploeg op een groot scherm geprojecteerd.

We zien de H.C.Andersen boulevard, de drukste straat van Kopenhagen en dus ook de drukste straat van Denemarken.

We passeren het Centraal Station en Tivoli

 

Standbeeld van H.C. Andersen in de straat vlak bij het Raadhuisplein

Een wel heel opvallende bioscoop

We zien op de kaart het Raadhuisplein en Tivoli aangeduid.

We stappen uit op het eiland Slotholmen ("holm" als achtervoegsel betekent "eiland" )
Links de opvallende Beurs met de drakentoren en het torentje van van Christiansborg

Ruiterstandbeeld van koning Christian IX en Nicolaikirche

Christiansborg is vernoemd naar Christiaan IV, die hier op de restanten van het fort van bisschop Absolon uit de twaalfde eeuw een fraai paleis bouwde. Het paleis van Christiaan brandde in 1794 af. De koninklijke familie verhuisde naar de Amalienborg. Op deze plaats kwam wel een nieuw paleis, maar ook dat paleis werd in 1884 door brand verwoest.

De Christiansborg werd herbouwd in de stijl van de neobarok. Het Slot Christiansborg is ook de vestigingsplaats van het Deense Parlement

De mooie groene spits van slot Christiansborg

  Boven de ingang van het Parlementsgebouw: 4 figuren, ze hebben allemaal ergens pijn.

Slotsholmen, een klein eilandje in het centrum van de stad, op dezelfde plek als waar bisschop Absalon in 1167 een burcht bouwde. De ruines van deze burcht kunnen nog steeds bezocht worden in de kelder van Christiansborg. Nadat in 1369 de burcht van Absalon verwoest was door de Hanze, werd er op de plek een nieuw kasteel gebouwd. Dit slot werd uiteindelijk rond 1730 gesloopt door koning Christiaan VI. Hij bouwde vervolgens het eerste Christianborg, dat hij in gebruik nam als zijn koninklijk paleis. In 1794 ging dit Christiansborg in vlammen op, waarna het tweede Christianborg werd gebouwd, dat ontworpen werd door architect C.F. Hansen en klaar was in 1828. Het hofleven was toen echter al verhuisd naar Amalienborg en had geen zin meer terug te verhuizen. Het slot was nog wel altijd eigendom van de koning.

Tegenwoordig huist Christianborg behalve het parlement ook het Deens Hooggerechtshof (Hojesteret) en de kantoren van de premier van Denemarken (Statsministeriet).  

In het park voor de oude Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen staat een metershoog beeld van de theoloog en filosoof Søren Kierkegaard. Dit stadspark ligt tussen de bibliotheek en Slot Christiansborg. Aan de achterzijde is de oude bibliotheek met twee loopbruggen verbonden met de recente nieuwbouw aan het water .

Het standbeeld verbeeldt Kierkegaard schrijvend met een penveer op een stuk papier dat boven op een boek op zijn schoot ligt.

Søren Aabye Kierkegaard werd geboren in 1813, en stierf in 1855. Zijn vader was een rijke textielhandelaar.

Dit park is een oase midden in de stad, dit was vroeger een dok . Tot einde 1800 lagen hier oorlogsschepen van de Deens-Noorse marine.

Een herinnering aan het feit dat hier vroeger een dok was : de ringen om de touwen vast te maken bij het vastleggen van de schepen

Poortershuisje van 1818

De gids toont ons hoe de Deense fietsen eruit zien ,d.w.z. eenvoudig!

Bij het teruggaan naar de bus nemen we nog vlug even de gelegenheid om een foto te nemen van de Oude Beurs.
De Børsen is de voormalige beurs van Kopenhagen. Het indrukwekkende gebouw op het eiland Slotholmen werd in de eerste helft van de 17de eeuw opgetrokken in opdracht van koning Christian IV. De architect, Hans van Steenwinckel, ontwierp ook Kronborg en Rosenborg.
De bouwstijl is Nederlands renaissancistisch. Het gebouw staat het meest bekend om zijn opvallende 'drakenpiek'. Drie draken, waarvan de staarten samenkomen in de piek, symboliseren de drie Noordse landen Denemarken, Noorwegen en Zweden. De Deense beurs werd hier ondergebracht in de 19de eeuw, maar verhuisde in 1918 naar een ander gebouw.

 

We zijn opnieuw onderweg met de bus , bezig aan onze rondrit door Kopenhagen.
Stadsbarometer : als voorbode van mooi weer komt een verguld meisje op de fiets naar buiten. Het werkt niet meer, want ze staat daar met de paraplu, niettegenstaande het mooie weer.

We stappen uit op het plein waar zich aan de ene kant de universiteit bevindt, en aan de andere kant de O.L.Vrouwkerk, de kathedraal van Kopenhagen.

Hieronder de ingang van de universiteit. Boven de deur is een adelaar afgebeeld . De universiteit dateert uit de 15 de eeuw

De ingang van de O.L.Vrouwkerk, de Dom van Kopenhagen, : zes Dorische zuilen met in het fronton een beeldengroep van Thorvaldsen, voorstellende de prediking van Johannes de Doper in de woestijn.

Deze kerk werd na het bombardement van Kopenhagen in 1807 in de periode 1811-1829 herbouwd. Tegenwoordig is dit een Lutherse kerk en worden er nog veel diensten gehouden. Het interieur is schitterend en er hangen vele kunstwerken.

Veel van het interieur heeft een grote antieke waarde. Zo vind je er sculpturen van Bertold Thorvaldsen .Vooraan een Christusbeeld, gekopieerd door de Mormonen voor hun kerk in Salt Lake City. Er zijn ook beelden van de 12 apostelen, eveneens van Thorvaldsen.

Ook de bovengalerij wordt door zuilen gestut

Knielende engel bij de doopvont

Deze kathedraal werd in 1807 door de Engelsen gebombardeerd, Denemarken had immers de kant van Napoleon gekozen. Na de val van Napoleon raakte Denemarken bankroet en verloor het Noorwegen

HCAndersen werd in deze kerk, de O.L.Vrouwekerk ,begraven Hier is ook de kroonprins getrouwd met Mary Donaldsen (6 jaar geleden).

Op het plein voor de kerk staat een obelisk. De kleine obelisk heeft aan de voet vier mooie reliëfs : kinderen onderwijzen en dopen- de koning luistert naar de eerste Lutheranen- Hans Tavsen preekt-wijding van bisschoppen in de Dom.
(De lutherse kerk werd in 1536 ingevoerd door Hans Tavsen, een vriend van Luther)

Links: H.C.Andersen make-over? Rechts: Wat een weertje vandaag!!!

Opnieuw de bus op. We rijden voorbij een standbeeld van Christian 4.

We rijden voorbij de Zweedse kerk

Het Koninklijk Jacht

We rijden voorbij de plaats waar De Kleine Zeemeermin had moeten staan, het symbool van Kopenhagen. Ze is echter op reis naar Shangai!

Nu de Gefion fontein.

Deze fontein beeld de mythe van de godin Gefion uit. Zij zou de grondlegger zijn van het Deense gedeelte Sjælland ( Zeeland ) . De Zweedse koning had haar namelijk zoveel land beloofd als zij kon ploegen in 1 dag en in 1 nacht. Haar zoons veranderde zij in ossen en daarmee bewerkte ze het land, zo ontstond Zealand. Bij de fontein is ook een echt Scandinavisch kerkje te bewonderen.

We stappen uit om het Paleizenplein met de aflossing van de wacht te gaan aanschouwen.

Amalienborg is de residentie van koningin Margaretha II van Denemarken. De gebouwen in Rococco-stijl dateren van omstreeks 1750.
Sinds 1794 wordt het paleis gebruikt als koninklijke residentie, oorspronkelijk waren het erehuizen voor de families van de adel .

Later - na de brand in het Christianborg kasteel in 1794 - verhuisde de Koninklijke familie naar het Amalienborg Paleis

De vier vleugels van het paleis liggen in een vierkant rond het standbeeld van Frederik V. De vier vleugels zijn vernoemd naar Deense vorsten: Christian VIII (noordelijke vleugel) - Frederik VIII (oostelijke vleugel) - Christian IX (zuidelijke vleugel) - Christian VII (westelijke vleugel).
Ruiterstandbeeld van Frederik V in het midden

In Amalienborg Paleis is de Koninklijke wacht 24 uur van dienst, de aflossing van de wacht gebeurt elke dag om 12 uur 's middags

Prins Frederik en prinses Mary gaan met hun twee kinderen in een deel wonen van het Amalienborg Paleis in Kopenhagen. Daarvoor hebben ze heel wat kamers laten opknappen. De kamers zijn in verschillende stijlen ingericht.

De vader van koningin Margarethe was niet zo'n aristocraat als de vorige koningen. Hij nodigde de TV uit als er staatsbezoeken waren in zijn paleis.

Ook koningin Margarethe is in dit opzicht modern : ze geeft persconferenties waarbij de journalisten mogen vragen stellen.

We zien de koepel van de Marmerkerk. (of ook Frederikskerk genoemd)

 

We stappen nu naar Nyhavn.

Nyhavn (Nieuwe Haven) is een haven, in de 17de eeuw gebouwd in opdracht van Koning Christiaan V. Nyhavn werd uitgegraven in de periode 1671-1673

Aan het pittoreske haventje, dat een populaire toeristische attractie vormt, liggen veel cafés en restaurants. De kleurrijke huizen hier zijn meer dan 300 jaar oud. Het oudste dateert van 1681.

In de haven liggen plezierjachten

 

 

In een mooi huis aan Nyhavn hebben we ons middagmaal. "Deenser" kan het niet zijn : we eten smörrebrod met Carlsberg bier.

 

 

SITEMAP