De verschillende kamers werden ingericht als aparte ruimtes die elk een belangrijk tijdperk uit de Deense koninklijke geschiedenis belichten. Zó wordt een rondleiding door het kasteel een reis door de geschiedenis van Denemarken van Christian IV tot op de dag vandaag.
Onze gids Dirk vertelt ons o.a. het volgende tijdens de wandeling door de zalen
de hoogste eer die je in Denemarken kan krijgen is opgenomen worden in de Koninklijke Orde van de Olifant
Christiaan IV werd gewond tijdens een zeeslag, hij kreeg een kogel in zijn oog.
Christian IV stierf in 1648 enkele dagen vóór de Vrede van Munster
-de opvolger van Christian IV was Frederik III. Hij was gehuwd met Sophie Amalia van Brunswick-Lüneburg.
Schilderij (1666) van de Duitser Wolfang Heimbach "Kroning van de Koning"
We lopen door de zalen en de kunstperiodes wisselen af. Einde 17 de eeuw zijn we in de tijd van de barok, daarna komt de rococo-tijd (vlak voor Napoleon)
-we zien een schilderij van koning Christiaan VII, hij leed aan schizofrenie. Hier vertelt onze gids het verhaal van Christiaan VII en zijn lijfarts Struensee. Christiaan VII was mentaal erg onstabiel (gek? Schizofreen?) Van 1770 tot 1772, regeerde zijn lijfarts Struensee als Minister van Staat in feite alleen over Denemarken. Hij werd ook de minnaar van de koningin. Uiteindelijk werd hij wegens machtsmisbruik ter dood veroordeeld. Hij werd onthoofd op Østre Fælled in Kopenhagen op 28 april 1772.De koningin werd het land uitgestuurd.
Rond 1820-1830 opnieuw een ander stijl: romantiek
In het museum mochten we niet fotograferen. Hierdoor kunnen we het WC niet tonen, dat volledig bekleed is met delftsblauwe tegeltjes. Alle tegeltjes in dit toilet zijn uniek.
En dan, op het einde van ons bezoek, nog even wat hilariteit : alarm in het museum!!!
Na het bezoek aan Rosenborg rijdt de bus ons naar het hotel.
|