De gids merkt allereerst op dat de grootte van de kerk niet overeenkomt met een gemeente van 4000 inwoners.
De Sint-Vaastkerk is een typische hallenkerk in Vlaamse gotiek. Zijn 82 meter hoge indrukwekkende klokkentoren uit 1513 imponeert en is te zien vanaf de zee.
De middeleeuwse St-Vaastkerk dateert uit de 16° eeuw. Ze werd tijdens de onlusten in 1580 zwaar beschadigd.
Tussen 1602 en1620 werd ze gerestaureerd en verbouwd volgens het principe van de hallenkerk. Ze is opgetrokken in baksteen volgens het model van Damme.
De toren van 82 meter werd herbouwd in de 17° eeuw en de scherpe gemetste spits in 1848. In 1868 werd de néo-gothische sacristie gebouwd. Het interieur is verduisterd door de sterk gekleurde ramen die in grote trekken de geschiedenis van het Franse Christendom weergeven.
Er staan heel wat biechtstoelen in deze kerk: 4 aan elke kant!!!
En blijkbaar kon het biechten lang duren, want er is een WC voorzien in de biechtstoel!!
De Sint-Vedastuskerk is genoemd naar Vedastus (Vaast), de bisschop van Atrecht (Arras) die een beer versloeg. Vandaar de beer als attribuut van St. Vaast.
Naast biechtstoelen staan er ook een aantal altaren in deze kerk.
Rechts: Altaar gewijd aan St. Sebastien.(Beeld bovenaan). Het schilderij is niet het oorspronkelijke. Het lijkt marmer, maar is eigenlijk in hout. Werd in 1991 gerestaureerd in Rouen.
Tweede altaar : geen schilderij, maar beeldhouwwerk in het midden. Piéta ou Notre Dame des 7 douleurs. Onder de donkerbruine verf is “peinture polycrome” .
Links vooraan in de kerk: mooi altaar met veel details.
Thema: waardering voor de Maagd Maria (reformatie)
St. Dominique met de rozenkrans
Dit altaar bevindt zich aan de vrouwenkant van de kerk (noordzijde)
Altaar vooraan rechts : :” l'autel des Ames”.(1673,) sculpturen in hout, stijl Louis XV ; het hoofdonderwerp van het retabel is een schilderij dat de Nederdaling van de Heilige Geest op de apostelen voorstelt. Het wordt geflankeerd door beelden van St. Severius van Ravenna en St. Crepin patroon van de schoenmakers). Vóór het schilderij een beeld van St. Nicolaas in eik.
Deze baldakijn wordt meegedragen in de processie. Het wordt gedragen door 4 personen, de priester met de hostie gaat in het midden.
Grafsteen van baron Coppens. In 1749 werd de "Heerlijkheid Hondschoote" verkocht aan Josse Coppens een handelaar uit Duinkerke die in de Veurnestraat een Kasteel liet optrekken. Hij bleef heer van Hondschoote tot 1783 en was gehuwd met Marie Bart, nicht van Jean Bart.
Barokke preekstoel (geen enkele rechte lijn!)Voorstellingen : Jezus zegent de wereld, voorstelling evengelisten o.a. Lucas met de stier en St. Jan met de adelaar.
Tenslotte wijst de gids ons op het orgel. Het orgel van de kerk van Hondschoote werd gebouwd door de gebroeders Neuville van Rexpoede in 1859 in een veel oudere orgelkast. De kast van het rugpositief is trouwens een van oudste van Vlaanderen, vervaardigd door Matthijs Langhedul in 1611.
Het carillon speelt iedere 15 minuten en er hebben ook geregeld beiaardconcerten plaats.
Ook nog even vertellen dat de inwoners van Hondschoote " sooneblusch " (zonneblussers) (éteigneurs de soleil) genoemd worden .
Het verhaal daaromtrent gaat als volgt. Een nachtwaker moest vanaf de top van de toren melden of er nergens een brand was . Op een ochtend zag hij een oranje gloed (ongetwijfeld van de opkomende zon), hij sloeg alarm en men liep er naartoe met emmers water om te blussen!
|