home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact

Verslag uitstap naar Pajottenland door Antenne West-Vlaanderen.

Aangezien wij vaststelden dat onze verslagen over de Huifkarrentocht en onze fietstocht van 2005 nooit verschenen zijn in INFO, hopen wij dat het deze keer wel lukt!!!
Onze uitstap naar het Pajottenland, op 3 mei, viel toevallig samen met de eerste echte zomerdag van het jaar. Niettegenstaande we allemaal vroeg uit de veren moesten om met de bus te vertrekken uit Moorslede om 7h, was iedereen dus welgezind en waren de verwachtingen hoog gespannen.
Aankomst om 9.10h in Brasserie Egmond, waar we koffie dronken en waar onze gids zich bij ons gezelschap voegde . Groot was onze verrassing toen wij hem herkenden: Willy gidste ons immers al in 2004 in Brussel, o.a. in het Vlaams Parlement.
Rond 10 u startte ons geleid bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek. In het historisch kasteel bevindt zich één van de boeiendste musea van de Vlaamse Gemeenschap met kunstwerken en meubilair van de vroegere bewoners. Ondertussen was er een tweede gids bij ons gekomen : de Zwitserse Annette, een oudere dame met veel persoonlijkheid die ons wist te bekoren met haar humor en inleving.
Tussen 12.30h en 14.30h genoten wij in Brasserie Egmond van een lekkere maaltijd.
In de namiddag volgde een ritje door het Pajottenland. Deze schilderachtige streek heeft haar bekendheid te danken aan Bruegel die er actief was en het Lambikbier dat er nog ambachtelijk gebrouwen wordt.
We rijden door Gaasbeek en bekijken even de authentieke schandpaal op het plein voor de kerk. Een eerste wandeling, in de omgeving van het kerkje van Sint Anna Pede , staat in het teken van ‘Bruegel in het Pajottenland’, 12 werken van Bruegel in grote reproducties, opgesteld langsheen het Bruegelwandelpad . Het kerkje van Sint-Anna-Pede is te zien op de achtergrond van het schilderij "Parabel van de Blinden" van Pieter Brueghel de Oude.
Op slechts enkele km kilometers van Brussel rijden we daarna verder door deze landelijke, licht heuvelachtige streek ten Zuidwesten van de hoofdstad.
Een tweede wandeling voert ons rond de vijver van het gemeentehuis van Dilbeek, de gemeente met als slogan "Dilbeek waar Vlamingen thuis zijn". Het gemeentehuis is een 19e-eeuws kasteel in Tudorstijl, met een park en vijver. Op het eilandje staat de middeleeuwse Sint-Alenatoren, die een restant is van het 14e-eeuwse slot. Willy vertelt ons de legende die verbonden is aan deze toren.
Het is heet en we hebben dorst!! Dus het geplande bezoek aan een brouwerij komt goed van pas. We bezoeken in Itterbeek de brouwerij Timmermans , gesticht in 1781. Er worden zowel geuze en faro (Lambik gezoet met kandijsuiker) gemaakt als fruitbieren zoals kriek, perzik en framboos . De “Bourgogne de Flandre” is op basis van Lambik gemaakt met een bier van hoge gisting eraan toegevoegd. En dat konden we allemaal proeven!
De brouwerij maakt sedert 1993 deel uit van de groep John Martin. De gids ter plaatste was dan ook van Engelse afkomst en sprak dan ook een sappig Nederlands
Tijdens de rondleiding door de brouwerij schetste de gids ons een beeld van het brouwproces. De verzoeting van de smaken in de samenleving heeft als gevolg dat vooral de fruitbieren de laatste jaren zeer goed verkopen.
Er restte ons daarna nog enkel het busritje terug naar West-Vlaanderen, rond 20h bereikten we Moorslede waar ons eigen voertuig op ons wachtte.

Gilbert Moerman.

SITEMAP