home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact

Verslag fietstocht 8 juni 2006

Na een periode van winderig, fris en regenachtig weer (we hielden ons hart al vast) viel onze jaarlijkse fietstocht zowat samen met de eerste zomerdag aan de Vlaamse kust. Onze uitstap startte en eindigde dit jaar in St.Idesbald (deelgemeente van Koksijde) bij tearoomrestaurant Siska.
Rond 10.15u vertrok de lange sliert van een 38-tal deelnemers voor een korte wandeling naar het vernieuwde Abdijmuseum Ten Duinen en de archeologische site. We kregen deskundige uitleg van Daniël Degryse en Marc Mortier, twee voormalige ASLK-medewerkers, die nu gids zijn in Ten Duinen
Na de lunch in Siska vertrokken we voor onze kustfietstocht over een zeer afwisselend pacours. Dit werd niet zomaar een ritje met de fiets, maar doordat de twee gidsen van Koksijde met ons meereden, werd het een gidsfietstocht! Na enkele honderden meters fietsen stapten we al af om even binnen te gaan in de moderne Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk, volgens de gids “kathedraal van het licht” genoemd.
Voorbij Koksijde-dorp reden we langs de luchtmachtbasis van Koksijde. Hier werd de TV-serie “Windkracht 10”opgenomen. Binnenkort gebeurt dit ook voor de film met dezelfde titel. Met een zicht op de torens van Veurne, bereikten we het kanaal Veurne-Nieuwpoort
In een “gezapig “ tempo rijdend door het groene polderlandschap langs het kanaal Veurne-Nieuwpoort, met hier en daar koeien of schapen als toeschouwers langs de weg, werd ons gewezen op enkele boerderijen die tot de Abdij ten Duinen behoorden.
In Nieuwpoort-stad , aan het sluizencomplex van de Ganzenpoot , reden we rond het monument voor koning Albert I en vervolgens achter de vismijn naar tearoomrestaurant Seastar Terminal , waar we op het terras met een drankje genoten van de zon
Nadien fietsten we, nog altijd onder de kundige leiding van Norbert Moerman, langs de havengeul met rechts van ons de Jachthaven, dan de Zeedijk van Nieuwpoort-bad en vervolgens langs het Hannecartbos . Eens voorbij Oostduinkerke, waar we het Visserijmuseum passeerden, kwam het grote werk! Na de duinen en het natuurgebied Doornpanne kwam de steile apotheose: de beklimming van de Hoge Blekker met als beloning een prachtig uitzicht.
Alles verliep uitstekend, enkel onze voorzitter en later ook zijn echtgenote kwamen onzacht in aanraking met het asfalt , in de aanloop naar het duinengebied en bij de “beklimming” van de hoogste duin van België.
De afdaling was zalig, en de apotheose kwam op de zeedijk van Koksijde : een bijna verlaten strand en de zilverkleurige zee glinsterde in het zonlicht.
We worden een jaartje ouder en dat was duidelijk te zien in de bezemwagen van Jan Goens, want die eindigde met 4 passagiers!
Jo van Siska zorgde voor het orgelpunt met een lekkere maaltijd.Ondertussen was de groep aangegroeid tot 47 personen. Het zal moeilijk zijn om dit te overtreffen volgend jaar maar we doen ons best.

GILBERT MOERMAN.

SITEMAP