home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact

Verslag fietstocht 7 juni 2007.

We kwamen bijeen aan de brug over de IJzer in Stavele, het dorp waar Johan Vande Lanotte zijn jeugdjaren doorbracht. De meesten genoten van een lekker potje koffie in 't Hof van Commerce. Nadat Gilbert enkele afspraken gemaakt had om de goede afloop van de fietstocht te garanderen, trokken de 46 fietsers de baan op. De zon was afwezig, maar de temperatuur viel mee. Een goed voelbare wind zou ons de ganse dag vergezellen.

Na korte tijd passeren we de stoeterij "Eversam", waar vroeger de abdij van Eversam gevestigd was. Daar vlakbij een sprookjesachtig antiek landhuisje. We rijden door het natuurgebied van de Puydebroeken en zien regelmatig windmolens die ervoor zorgen dat het overtollig water weggepompt wordt uit de laaggelegen gebieden. We fietsen over een weg die in de winter regelmatig onder water staat. Via Westvleteren bereiken we de kronkelende en geleidelijk aan meer beboste wegen van de omgeving van de St.Sixtusabdij.

De eerste halte is "In de Vrede" waar we genieten van een lichte broodmaaltijd , de meesten kiezen hierbij een lekkere "Pater". Na een koffietje is het hoogtijd om verder te trekken en zo gaat onze tocht langs het domein van de Lovie en we houden even halt bij de verblijfplaats van nonkel Henri, oom van prinses Mathilde. De zichtbaarheid is niet denderend, toch zien we links het torentje van het gehucht "Het Veugeltje". Hier hadden we normaal zicht op de Catsberg en de Casselberg, maar vandaag lukt dat niet. We zijn nu in de omgeving van Proven en rijden regelmatig langs hoppevelden. Ook zien we in de onmiddellijke omgeving het kerktorentje van het Franse Houtkerke. We bereiken Haringe en we passeren, bij het binnenrijden van het dorp, voorbij het standbeeldje van Karel de Blauwer. Er werd hier vroeger veel "geblauwd", m.a.w. veel gesmokkeld. We bereiken Roesbrugge , zien het standbeeldje van "De Maaier" en rijden de IJzer over, zodat we nu "Bachten de Kupe" zijn.

De tweede halte is in het Rochardushof en daar wacht ons een memorabel bezoek aan het plaatselijk Aardewerkmuseum. Terwijl de ene groep geniet van een "Forte Brune", wordt de andere groep gegidst door de folkloristische baas van het Rochardushof. We krijgen uitleg over alles en nog wat uit de oude tijd, overgoten met het sappigste maar ook het platste Westvlaams dat er nog te horen valt. We krijgen een merkwaardige geschiedenisles waarbij zelfs 11 juli 1302 in twijfel getrokken wordt! Om te bekomen van de emoties genieten we van een aangename verfrissing op het terras , maar dan is het hoog tijd geworden om de laatste kilometers af te leggen.

Tijdens het laatste en kortere deel van het traject verschijnt de toren van de kerk van Beveren-IJzer en ook de geklasseerde witte molen van Deflo. We bereiken opnieuw Stavele rond 18.15 uur. Alles is inmiddels klaar voor het Groot Breughelbuffet in 't Hof van Commerce. De groep, aangegroeid tot 60 deelnemers, blikt terug op een zeer geslaagde dag en zo kunnen we volop genieten van een Picon van het huis, heerlijke soep met reuze vleesballen, een uitgebreide keuze aan allerhande vleessoorten en groentjes met deegwaren, rijst en"patatjes in de pele". Tot slot smulden we van de door Iris gebakken appeltaart . Voldaan keerde iedereen terug naar de diverse thuishavens, die voor sommigen zelfs buiten de provincie lagen.

Gilbert Moerman.

 

SITEMAP