home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact
Terug naar Verslagen Algemeen
Terug naar Krakowreis

MIDDAGMAAL EN bezoek WAWELBURCHT.
Zondag 13 mei: namiddag.

Vandaag gaat in Krakow de Stanislaus processie uit. En deze komt voorbij ons restaurant. De feestdag van de H.Stanislaus is eigenlijk op 7 mei, maar men heeft de zondag daarna gekozen voor de processie. Stanislaus werd omstreeks 1030 geboren te Szczepanowski (Polen) als zoon van adellijke ouders. Na zijn studies in Gnesen werd hij priester gewijd. Hij groeide uit tot een begenadigd prediker. In 1071 volgde hij Lambertus Zula op als bisschop van Krakau. Omdat hij alleen God vreesde was hij niet bang om vrijmoedig tegen koning Boleslaus II van Polen op te treden. Nadat de wrede en zondige vorst overspel pleegde met een van de vrouwen van zijn edelen, dreigde Stanislaus de koning te excommuniceren. Daarop ontstak Boleslaus in toorn en liet de heilige bisschop vermoorden. Stanislaus stierf op 11 april 1079 terwijl hij het Heilig Misoffer opdroeg. Paus Innocent IV verklaarde hem heilig in 1253. St . Stanislaus is de schutspatroon van Polen en van Krakau.

We hebben geluk: deze processie passeert voorbij het restaurant waar het het middagmaal gebruiken.

Na het eten bezoeken we de Wawelburcht . De vuurspuwende draak die volgens de legende de heuvel terroriseerde, staat beneden voor de toegang van de grot

Even de geschiedenis de geschiedenis van deze koninklijke burcht vertellen:
 •  Begin 11e eeuw waren er al de eerste sporen van een landhuis aan de Wisla.
•  Waclaw II liet in de jaren 1290-1300 muren van een kasteel optrekken.
•  Koning Kazimierz Wielki ( Casimir de Grote ) liet in de 14e eeuw een gebouw in gotische stijl bouwen.
•  Rond het jaar 1340 werden de muren van het kasteel verbonden met de stadsmuren.
•  In 1499 was er brand in het noordoostelijk deel van het kasteel.
•  Aleksander Jagiello liet een koninkrijk verblijf optrekken in 1504 door Eberhard Rosemberger.
•  1609 - Zygmunt III Waza verliet het kasteel.
•  1655- 57 bezetting door de Zweden.
•  Tijdens de Poolse delingen in het Habsburgse rijk, werd het kasteel door de Oostenrijkers als kazerne gebruikt.
•  1905 begin van restauratie van het kasteel.
•  1930- opening van het Wawel museum, onderdeel van de Poolse nationale kunstcollectie

Wat we zien is de derde versie van het gebouwencomplex op de Wawelheuvel.. Er was oorspronkelijk een Romaanse burcht, die verwoest werd door de Tartaren. In de 14de eeuw werd het kasteel en de kerk heropgebouwd in Gotische stijl, met kapellen in verschillende stijlen. Onder de Sigusmundkapel (met bladgoud op de koepel) liggen de koningen begraven.. De koningen werden hier begraven vanaf de 14de eeuw tot aan het einde van de monarchie (uitgezonderd de hele laatste koning). Het einde van de monarchie kwam in de 2de helft van de 18de eeuw. Rusland verdeelde Polen tussen Pruisen, Oostenrijk en Rusland.
Totdat de koninklijke residentie in de 17e eeuw naar Warschau werd verplaatst, bestuurden de Poolse hertogen en koningen hun grote rijk vanuit de heuvel Wawel.
De Wawel is zowel het symbool van de kerkelijke als van de wereldlijke macht. We bereikten de ingang van het Wawelcomplex over een pad aan de noord­zijde van de heuvel. We passeren het monument van Kosciuszko en gaat dan door de Wazapoort uit 1595. Direct links ligt de kathedraal.
Het koninklijk kasteel op Wawel nabij de kathedraal, werd 6 eeuwen betrokken door de Poolse koningen.

De Kathedraal werd ingewijd in 1346 en is tegenwoordig vermaard voor zijn Renaissance Sigismundiaanse Kapel en voor de Sigismundiaanse Klok, die zich in een toren bevindt.
De Katedraal was de slotkerk van de koninklijke residentie uit de 17de eeuw: hier werden koningen gekroond en begraven. Boven de hoofdingang zien we de letter "K" van koning Kazimierz uit 1364.

De renaissancistische Zygmunt-kapel is van buiten te herkennen aan de gouden koepel. De Renaissance bracht Kraków, onder het vorstenhuis der Jagiellonen, een periode van grote voorspoed met sterke culturele en economische expansie. Op de Wawel-heuvel werd het middeleeuwse kasteel vervangen door een indrukwekkend paleis, geheel in overeenstemming met de sterke positie die Polen in Europa bekleedde .

Het kasteel op de Wawel was bijna zes eeuwen lang de koninklijke residentie. Deze periode begon in 1038 toen koning Kazimierz I Odnowiciel Krakau tot hoofdstad van Polen maakte en hij eindigde pas aan het eind van de 16e eeuw toen koning Zygmunt III Waza de koninklijke residentie naar Warschau verplaatste. De bouwgeschiedenis kan worden verdeeld in drie periodes: de Romaanse tijd, de gotische tijd van Kazimierz III Wielki en de renaissancistische Zygmuntperiode.
Zeer charmevol is het binnenplein met zijn arcaden en kruisgangen. Onder leiding van de beste Europese kunstenaars ontstond de huidige vorm van het complex, met vleugels rond een binnenhof dat wordt omgeven door arcadegalerijen
In de Wawel-burcht vind je een uitvoerige collectie Vlaamse wandtapijten gemaakt in opdracht van koning Zygmunt August II.
We bezoeken de koninklijke vertrekken (143 Brusselse wandtapijten!), de schatkamer, de wapenkamer, de oriëntaalse collectie en het "Wawel dat niet meer bestaat". Van de rijkdom van het koninklijk hof getuigen nog 136 van de oorspronkelijk 356 kostbare, met gouddraad versierde "gobelins".
Daarna gaan we binnen in de kathedraal. De kerk is Gotisch, dat is o.a. te zien aan het hoge plafond. Er zijn ook barokke elementen, ook met wandtapijten. Bij zijn bezoek aan Krakow, 900 jaar na de dood van de H.Stanislaus, heeft paus Johannes Paulus II hier de heilige mis opgedragen .


Hieronder enkele beelden van het interieur van de Kathedraal. In het midden de sarcofaag van St-Stanislaw, die in de elfde eeuw tijdens het opdragen van een mis werd vermoord door de toenmalige koning Boleslaw. Het is nagenoeg hetzelfde verhaal als dat van Thomas Becket een hele tijd later in Engeland.
Rechts een foto van het witte graf van koningin Jadwiga (Hedwige), ook al een heilige.

Na het bezoek aan de kathedraal dalen we de Wawel heuvel af en de bus brengt ons naar de wijk Kazimierz.

Terug naar Verslagen Algemeen
Terug naar Krakowreis


SITEMAP