home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact
Donderdag 31 mei (NAMIDDAG) HOFBURG :
SISSI MUSEUM / KEIZERLIJKE APPARTEMENTEN


We bezoeken nu de vertrekken van keizer Frans Jozef I en het Sissi museum die grotendeels achter deze rijkversierde gevel schuil gaan

Wij mogen geen foto's nemen in deze musea en om dit verslag toch aanschouwelijk te maken heb ik gebruik gemaakt van foto's die op het internet konden gevonden worden (op enkele eigen foto's na die stiekem werden genomen!!)


Sissi Museum

Het Sissi Museum is geopend sinds 2004, n.a.v.de 150ste verjaardag van het huwelijk van Keizer Frans-Jozef en Keizerin Elisabeth.

De keizerlijke appartementen die we ook zullen bezichtigen sluiten naadloos aan bij het Sissi Museum. 

Ingang van het Sissi Museum


Het begint zeer dramatisch met het dodenmasker van de keizerin

Keizerin Elisabeth, prinses van Beieren, werd op 24 december 1837 in München geboren. Ze is algemeen bekend onder haar bijnaam "Sissi", zoals haar familie haar noemde. Met deze naam ondertekende ze ook haar brieven. Door sommigen wordt de bijnaam 'Sissi" in twijfel getrokken. Zij geven de voorkeur aan "Lisi"
Op 24 april 1854 trouwde ze met haar neef keizer Franz Joseph in de Augustinerkerk in Wenen. Het was een huwelijk uit liefde.

Elisabeth had van het begin af aan moeite om zich aan de strenge Habsburgse hofetiquette te onderwerpen, met name omdat ze in haar vrijheid werd beperkt.
In de 20e eeuw werd ze tot een icoon vergelijkbaar met prinses Diana: een vrijheidslievende geest in het starre hofceremonieel, een tragische figuur. Haar leven heeft film- en theatermakers en schrijvers geïnspireerd.

In 1898 werd ze vermoord door een Italiaanse anarchist.
Nadat ze vermoord werd was ze ineens weer een populaire keizerin ! (ze wordt vaak vergeleken met prinses Diana)

 

Hierboven een plannetje van het museum.
A,B,C,D,E zijn ruimtes van het Sissi Museum
Al de andere ruimtes vormen de Keizerlijke appartementen.

 


We komen in een ruimte waarin aandacht wordt besteed aan de mythe van Sissi (A). Hier staan enkele standbeelden van de keizerin. De waaiervormige ramen zijn de ramen naar de Michaëlskoepel toe.

Elisabeth werd ook beroemd door haar invloed op de mode en om haar schoonheid.
Haar dieet, lichamelijke oefeningen en sport, gaven haar een superslank uierlijk.
Elisabeth was 1 meter 72 lang, maar woog in het algemeen tussen de 45 en 50 kilo ,  
Volgens onze gids was ze geen   anorexia-nervosa patiënte.

 


In de volgende ruimte wordt aandacht besteed aan de meisjesjaren van Sissy. (B)

Met haar zeven broers en zussen bracht ze een gelukkige kindertijd door in het Hertog Maxpaleis aan de Ludwigstrasse nr. 8 in München.

Er staan hier meerdere portretten.. Het hoogtepunt is een kopie van één van haar weinige overgebleven jurken . Het origineel wordt bewaard in het Kunsthistorisch museum.
Verder wordt er aandacht gegeven aan de verloving van het keizerspaar.

 


Zaal met als thema : Aan het Hof (C)





Deze zaal toont kopieën van de robijn juwelen gedragen door de keizerin, en van de diamanten sterren gebruikt om haar haren te versieren.

Het schilderij door Franz Xaver Winterhalter toont de 28-jarige keizerin in een jurk waarin diamanten sterren genaaid zijn, die overeenkomen met de diamanten sterren in haar haren. Gemaakt door de beroemde Parijse couturier Charles Frederic Worth, benadrukte deze jurk de schoonheid van de keizerin over heel de wereld.

 

 

Hierboven haar kroningskleed als keizerin van Hongarije.
Het onbetwiste hoogtepunt van haar leven was haar kroning tot keizerin van Hongarije in 1867. Voor deze gelegenheid droeg ze een zilveren brokaat jurk afgezet met kant en een nachtblauw fluweel lijfje met parels. Het ontwerp was gebaseerd op de traditionele Hongaarse klederdracht.

De jurk die we hier in het museum zien is een reconstructie , gemaakt aan de hand van foto's.
Een replica van de jurk die ze droeg op de avond voor haar huwelijk. Geborduurd op de rok en de stola zijn er Arabische tekens, die in vertaling te lezen zijn : O mijn Heer, wat een schone droom
Hierboven een ander zicht op de jurk die Sissi droeg bij haar kroning als keizerin van Hongarije

Een van de weinige zomerjurken die werden bewaard

Gekend is haar rebellie tegen de ceremonieel van het Hof en haar vlucht in de cultus van de schoonheid
Ze bracht uren per dag door met activiteiten om haar legendarische schoonheid te bewaren.
Haar meest opvallende kenmerk was haar dik, enkellange haar,
Uiteraard vergden die ingewikkelde kapsels veel zorg en tijd.


In deze vroegere eetzaal voor de officieren wordt het officiële deel van haar leven weergegeven. Het leven in de schijnwerper, aan het hof met al zijn etiquette wat door Sissi zo gehaat werd. Enkele van de mooiste schilderijen, beelden en versieringen zijn hier te vinden.

Na het huwelijk met Franz Joseph wordt ze ingewijd in de etiquette van het hof door haar schoonmoeder Sophie,, met wie ze niet goed overweg kon. Ze vindt deze strenge regels van het Weense hof vreselijk!.
Keizerin Elisabeth kreeg 4 kinderen, waarvan één zoon : kroonprins Rudolf.
Een van de dochters stierf op 2-jarige leeftijd.



De volgende ruimte in het museum heet “Vlucht” (D)








Na de zelfmoord van haar zoon Rudolf in 1889 droeg de keizerin rouw voor de rest van haar leven en trok ze zich terug in haar verdriet.
Op middelbare leeftijd was ze, vooral in haar eigen ogen, niet mooi meer en haar huid was sterk verouderd. Daarom verborg zij zich achter zware voiles en opgeheven waaiers, ook omdat ze het haatte aangestaard te worden. "
Er mochten vanaf 1875 geen foto's meer van haar worden gemaakt, zodat naar haar eigen zeggen haar schoonheid eeuwig zou blijven. De ouder wordende Elisabeth was steeds op reis of, zo men wil, op de vlucht.
Uitgebreide zeereizen op de keizerlijke jachten domineerden nu Elisabeth's leven.
Ook reisde ze veel met de trein. De Oostenrijkse spoorwegen richtte speciaal voor haar een luxueus treincoupé in. Hier in het museum zien we een replica van dit treincoupé



De laatste zaal : de moord. (E)

In deze ruimte zijn documenten over haar dood en ook het moordwapen te vinden.

In 1898 wordt Keizerin Elisabeth op 60-jarige leeftijd vermoord in Geneve door Luigo Lucheni.

Lucheni had aanvankelijk de hertog van Orléans willen vermoorden, maar de hertog was niet in Geneve en Luigi had niet genoeg geld om naar Italië te reizen. Een krant had melding gemaakt van de aankomst van de incognito, als gravin Hohenembs reizende keizerin, in het hotel Beau Rivage.

Geneve 10 september 1898 : op weg naar de boot loopt er een man naar haar toe.
Het is Luigo Lucheni die met een vlijmscherpe vijl Elisabeth raakt.
Maar niemand heeft dat in de gaten.
De keizerin valt achterover en omstanders schieten te hulp.
Keizerin Elisabeth staat op en loopt nog zeker 100 meter voor ze op de loopbrug is. Pas als ze op de boot is, valt Elisabeth bewusteloos op de vloer.
Een paar mensen tillen haar op en brengen haar naar het dek, waar het koeler is. Even komt ze bij, maar al gauw is ze weer bewusteloos. Men trekt haar japon open en op de linkerborst is een wond te zien met wat bloed.
De keizerin wordt teruggebracht naar het hotel, waar artsen om 14.40, op 10 september 1898 de dood van hare keizerlijke hoogheid Elisabeth Amalia Eugenie, keizerin van Oostenrijk, koningin van Hongarije en Bohemen constateren. 
Ze is vermoord, maar heeft toch nog 100 meter weten af te leggen .
Zaal met als thema : de moord

Nadat ze vermoord werd was Sissi ineens weer een populaire keizerin! Ook toen had de monarchie al wat nood aan propaganda…
Het moordwapen en de mantel die ze droeg toen ze neergestoken werd .
De zwarte jas met zilverreiger veren, werd meegenomen naar het Hotel Beau Rivage

 

Keizerlijke appartementen


Vanuit het Sissi Museum kom je de appartementen van Frans Jozef binnen, waar de keizer een groot deel van zijn tijd doorbracht. (zie plan boven)
Aangrenzend liggen de kamers van keizerin Elisabeth, inclusief de slaapkamer, kleedkamer en een fitness kamer, volledig met houten fitnesstoestellen.
Vervolgens zijn er een aantal kamers genoemd naar Tsaar Alexander I, die hier verbleef tijdens het Congres van Wenen in 1915. Vermeldenswaardig is de eetkamer, die er nog steeds bij ligt zoals ten tijde van keizer Frans Jozef.

 


De wachtzaal (F)

De keizer hield twee keer per week publieke audiëntie. De uurregeling werd vooraf aangekondigd in de Wiener Zeitung,
Wie toelating had ontvangen voor een afspraak beklom de prachtige “Emperor's Staircase” (Keizerstrap) en ging naar deze kamer waarin men wachtte op de toelating om naar de audiëntiezaal te gaan.
Belangrijk was dat Keizer Franz Joseph toelating gaf tot deze gesprekken , ongeacht de afkomst of rang .

De schilderijen tonen politieke gebeurtenissen en een minder officiële scène uit het leven van keizer Franz II , de grootvader van keizer Franz Joseph

De ontvangstkamer (G)

Het schilderij op de achterwand toont Franz Joseph in het uniform van een Oostenrijks veldmaarschalk. 

We zien het laatste portret van Franz Joseph, geschilderd in 1915, een jaar voor de dood van de keizer. 

Conferentieruimte (H)

Het portret op de achterwand toont Franz Joseph op de leeftijd van twintig, terwijl de buste eronder deze is van zijn moeder, aartshertogin Sophie, die hem steunde als politiek adviseur zolang ze leefde. Franz Josef werd keizer op zijn 18 de .

Bureau van Franz Josef (J)

De keizer werkte hier vanaf 5u 's morgens. Hij zat hier te werken toen hij bericht kreeg van de dood van zijn zoon Rudolf en van de dood van zijn vrouw.

Hier 2 merkwaardige afbeeldingen van Sissi met losse haren. Het haar van Sissi werd nooit afgeknipt


Slaapkamer van Franz Josef (K)
Franz Joseph werd elke dag door zijn persoonlijke bediende gewekt om 3:30 .

Dit portret toont aartshertogin Sophie als een jonge moeder met de twee-jarige Franz Joseph op haar schoot.

 

Kleine Salon van keizerin Elisabeth (M)

In de tijd van Elisabeth werd deze kamer gebruikt als een extra ontvangstruimte

Het schilderij links toont keizer Franz Joseph op de leeftijd van drieëntwintig, in het jaar van zijn huwelijk. Het schilderij op de muur aan de andere kant van het Grote Salon toont aartshertogin Maria Annunziata, de vrouw van Karel Lodewijk, een broer van Franz Joseph.
Maria Annunziata was de moeder van aartshertog Franz Ferdinand, de erfgenaam van de troon, die werd vermoord samen met zijn vrouw, Sophie von Hohenberg, in Sarajevo in 1914, wat de aanleiding was tot de Eerste Wereldoorlog .

Keizer Maximiliaan van Mexico, broer van keizer Frans Jozef werd in 1864 op de Mexicaanse troon gezet door Napoleon III. Hij stierf in 1867 voor het vuurpeleton.
Maximiliaans echtgenote, prinses Charlotte van België, was al eerder naar Europa afgereisd om hulp te zoeken voor haar man. Toen dit mislukte, stortte zij geestelijk in. Charlotte sleet de rest van haar leven in krankzinnigheid. Ze stierf in 1927


De tijd begint te dringen. Bovendien hebben de meesten van onze groep zin in een beetje rust met een drankje. De rest van de keizerlijke appartementen wordt dan ook wat vlugger doorlopen.

Aangrenzend zijn de appartementen van keizerin Elisabeth, met inbegrip van de slaapkamer, dressing en fitnessruimte, compleet met houten fitnessapparatuur.

 


We zijn ondertussen bij de Grote Salon van keizerin Elisabeth (12 op het plannetje hierboven)

Deze kamer werd gebruikt door Elisabeth als ontvangstruimte.   De schilderijen op de muren tonen aan dat de keizerin grote bewondering had voor alles wat Grieks was en ook voor het landschap aan het Middellandse Zeegebied .  
Ze reisde veel in deze streek en was zeer geïnteresseerd in de geschiedenis, mythologie en cultuur.

In het grote salon staat een marmeren beeld, een portret van Napoleon's zus, Elisa Bonaparte, voorgesteld als   de Griekse muze Polyhymnia.  

Kleedkamer en turnkamer van keizerin Elisabeth (14)

Het klimrek en de ringen in het raam van de deur zijn bewaard en te zien op deze foto's

Vervolg van donderdag 31 mei


We gaan iets drinken in een café dicht bij het museum

Daarna wandelen we via de Kohlmarkt naar de Graben.

Onderweg nemen we toch nog vlug even de tijd om wat foto's te nemen.

De Peterskirche

De pestzuil in de Graben

En een wel zeer surrealistisch beeld, waarvan we nog altijd geen verklaring kunnen geven !!!

Een heiligenbeeld in de Graben

Hét symbool van Wenen is zonder twijfel de Stephansdom.,ook wel “Steffi” genoemd in de volksmond. De toren is meer dan 130 meter hoog  

 Aan de zijkanten van de hoofdingang staan twee kleinere torens, de Heidentürme , die ongeveer 65 meter hoog zijn
Heel speciaal is ook het dak met kleurrijke motieven

 

 

 

 

 

 

In de Fleischmarkt (de straat van ons hotel) nog even een foto nemen van de Griek Orthodoxe kerk.

Avondeten om 18u.

Daarna zijn we vrij om Wenen verder te verkennen. Met een deel van de groep gaan we een concert bijwonen.
We nemen de weg via het “Stadtpark”, dat in 1862 werd aangelegd in Engelse landschapstijl .In het park staan beelden van verschillende musici en kunstenaars.

De meest opvallende en meest bezochte beelden zijn deze van Mozart en van Johan Strauss.

Het standbeeld van Mozart.
De gehele basis, omringd door putti die op muziekinstrumenten spelen, wordt bekroond door een standbeeld van de componist die er zeer elegant op staat

Het gouden beeld van Johann Strauss, die in een witmarmeren omlijsting voorgesteld wordt als de “Walzerkoning” .Bij de onthulling van het Denkmal speelde de Wiener Philharmoniker de Blaue Donau.

 

En nu op weg naar de Mozart-Saal van het Wiener Konzerthaus in de Lothringerstrasse

 
 

SITEMAP