home onze vereniging activiteiten Forum verslagen Fotoalbums Contact
Namiddag-bezoek zoutmijn WIELICZKA.

We krijgen ons middageten in de omgeving van Auschwitz.
We eten ondermeer "zorek", dat is soep uit gefermenteerd graan.
Ook de hoofdschotel is een traditioneel Pools gerecht.

Bezoek ZOUTMIJN WIELIECZKA.

De huidige mijn is sinds de 13e eeuw tot op de dag van vandaag in gebruik. Zout was in de middeleeuwen, vóór de invoering van het muntgeld, een belangrijk betaalmiddel.. Het zout, dat in die tijd werd gebruikt als conserveermiddel voor vlees, boter en vis, bij het bewerken van huiden en in buskruit, vormde zo een onuitputtelijke bron van staatsinkomsten
De twee uur durende rondleiding begint met een afdaling naar het eerste niveau, zo'n 65 meter onder de grond, via een houten trap van 380 treden in een van de schachten.
De man met helm is onze gids voor de zoutmijn . Onze eigen gids Gaucha vertaalt wat hij zegt. De rondleiding voert ons langs een 3,5 kilometer lang parcours waarbij we afdalen tot 140 meter onder de grond

De Copernicus kamer

Een van de eerste beelden die we zien is dit van Copernicus: hij was een van de eerste bezoekers van deze zoutmijn. 55 jaar na zijn geboortedatum werd dit beeld van zout gemaakt.

Boven; de Janowice kamer.
Legende van Prinses Kinga (Kunigunde)
Kinga was de dochter van een Hongaarse koning die in 1239 trouwde met hertog Boleslaw de Verlegene. Haar verbondenheid met Wieliczka komt tot uitdrukking in een legende die vertelt dat zij haar nieuwe thuisland dezelfde rijkdom aan zoutmijnen toewenste als Hongarije. Zij wierp daarom voor het vertrek haar ring in de schacht van een Hongaarse zoutmijn. Vreemd genoeg werd die later in een brok zout in Polen teruggevonden.

De zoutsculptuur hierboven toont het moment van het ontdekken van de ring.

Vervolgens wordt je door de gidsen door vele lange uitgehakte mijngangen meegenomen door allerlei zalen die dus ook allemaal zijn uitgehakt.

In deze zalen laat men zien hoe er in de loop der eeuwen zout werd gewonnen .

De meeste taferelen die je te zien krijgt zijn gemaakt met oorspronkelijke werktuigen.

Er werd ons aan de hand van in- zout-gemaakte poppen verteld hoe vroeger het zout gewonnen werd .

In de 14e eeuw werd de exploitatie gemoderniseerd. Er kwamen tredmolens, zodat de arbeiders het zout niet langer met de hand aan touwen naar de oppervlakte hoefden te trekken. Een eeuw later werden paarden ingezet voor het ondergronds transport van de mijnkarretjes en in de 16e eeuw groeide de mijn uit tot de grootste onderneming van Europa. Onder Oostenrijkse heerschappij werden vanaf 1772 een stoomlift en pneumatische boorhamers geïntroduceerd

Onderweg krijg je niet alleen uitleg over de ontwikkeling van de mijnbouwmethoden, maar zie je ook kunstzinnig uitgehakte sculpturen, muurdecoraties en eeuwenoude kapelletjes die de mijnwerkers geestelijke steun boden bij de werkzaamheden.
De mijn strekt zich namelijk uit over negen ondergrondse niveaus met zo'n 300 kilometer aan tunnels en galerijen.

Hoogtepunt van de rondleiding is een bezoek aan de enorme kapel van de heilige Kinga, 100 meter onder de grond. De bouw begon in 1870 en duurde twintig jaar. Na het weghalen van enorme hoeveelheden zout werden de zo verkregen wanden kunstzinnig bewerkt. De kapel maakt met zijn reusachtige afmetingen, forse kroonluchters vervaardigd van zoutkristallen en verlichte bijbeltaferelen als wanddecoraties, een onuitwisbare indruk. Tegenwoordig wordt de ruimte gebruikt voor trouwerijen, exposities, conferenties en op nieuwjaarsdag als balzaal.

Rechts één van de bijbeltaferelen als wanddecoraties in de Kathedraal: Christus predikt in de tempel.

Hiernaast nog enkele zoutsculpturen die de wanden van de Kinga kapel versieren.


Helemaal rechts herkent u "Het Laatste Avondmaal" van Leonardo da Vinci.

Rechts: het Mirakel van Kana in Galilea

En herkent u dit beeld hierboven?
Juist, het is paus Johannes Palus II.
Bovenstaande beelden werden door Wilfried gefotografeerd in de Drozdowice kamer. Het is een monument voor twee timmerlieden Bovenstaand beeld troffen we aan in de Jozef Pilsudski kamer.
Józef Klemens Pilsudski was de bevrijder van Polen in 1918 en stichter van de moderne staat Polen, in Polen zelf aangeduid als de Tweede Republiek.

Een andere mooie kapel is de Heilig Kruis kapel.

Hier hebben we per uitzondering een houten beeld van Onze Lieve Vrouw met Jezus.

Rechts het borstbeeld van Casimir de Grote (alles in zout gebeeldhouwd!!!). Deze koning schreef de rechten van de mijnwerkers neer in 1368.

De bezichtiging eindigt op 130 meter onder de grond bij het restaurant, de souvenirwinkel en het postkantoor. Een authentieke mijnlift brengt je in enkele minuten door de Danilowicz-schacht weer naar het aardoppervlak.

Je wordt met 9 personen tegelijk in zo'n lift gepropt, een belevenis op zich!!!

We worden met onze bus onmiddellijk naar het restaurant gereden (dus niet via het hotel).
Het restaurant ligt in de Joodse wijk Kazimierz .
Heel speciaal is het groepje dat voor ons Joodse muziek speelt.
Iedereen is het erover eens: deze mensen zijn virtuozen!!! Vooral de klarinetspeelster viel ons op.

Diner in de Joodse Wijk.

SITEMAP